Se spune să nu crezi în hotărârile judecătorești definitive și legile promulgate vineri după-amiază. Ei bine, vineri după prânz, președintele Klaus Iohannis a promulgat o modificare la Codul Penal cu următorul articol: „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”
În principiu, e nevoie de reglementări cât mai precise pentru o conviețuire civilizată, pentru o igienă socială într-o societate tot mai agresivă și mai aberantă. Doar că articolul de mai sus, în loc să facă ordine, pune un strat de ceață și mai dens peste conviețuirea socială. Doar câteva nelămuriri.
Mi se pare vagă, confuză expresia „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane”, iar această exprimare va da naștere la abuzuri, la plângeri penale absurde, la interpretări ale magistraților în fel și chip, fiecare după interese. Cine hotărăște că o remarcă benignă, chiar dacă ironică, incită la ură sau la violență?
Apoi, să luăm câteva categorii. De pildă discriminarea așa-zisă pe bază de avere. Dacă atrag atenția că pe strada mea o bătrână n-are niciun venit, trăiește într-o casă de o cameră, fără căldură și apă și atrag atenția primăriei să ia niște măsuri umanitare, asta înseamnă că o discriminez pe bătrână sau că incit la ură? Sau e vorba de discriminarea inversă, în sensul că spun că președintele nostru are șase case la Sibiu și va mai primi una la București la sfârșitul mandatului? Pot spune asta ironic, dar dacă cineva va fi revoltat, dl. președinte imobiliar mă poate da în judecată și să mă trimită la cremenal?
Sau, dacă mă pronunț împotriva unui proiect de lege aberant al unui parlamentar, cum au fost atâtea, dl. senator mă poate da în judecată și să risc închisoare între șase luni și trei ani? Sau, dacă spun că liderul unui partid este corupt, tot așa. Păi, la cât a spus președintele Iohannis, ani în șir că liderii pesediști sunt penali, acum ar fi la Rahova la celulă.
Și încă o întrebare: pamfletul va mai fi un gen literar și publicistic? Nu cumva va dispărea? A fost desființat articolul care incrimina calomnia, deși acesta era infinit mai clar decât cel de acum, pentru că se ajunsese la procese aberante. Din păcate, articolul promulgat vineri de președinte este de-o confuzie criminală. Dacă CCR îl va considera constituțional, abuzurile în sălile de judecată vor escalada fără precedent.