A lucrat pentru Națiunile Unite și Comisia Europeană. A trăit în Marea Britanie, Canada și Malta. Valeriu Nicolae este jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului, recunoscut pentru seria de dezvăluiri despre impostorii cu doctorate și paraziții politici abonați la tot felul de plocoane pe bani publici, prilej cu care a scos și o carte (de căpătâi!) în acest sens – ,,Nu tot ei! România în ghearele imposturii”. A lucrat cu migranți și refugiați în Europa, Turcia și Liban, a condus numeroase traininguri pe tema instituțiilor europene pentru organizații guvernamentale, ONG-uri și companii multinaționale și deține o firmă ce oferă traininguri de comunicare și diplomație pentru instituții financiare, ministere de externe și organizații din Europa, Africa și Asia. Astăzi îl găsim nu doar în Ferentari, unde, de mai bine de 12 ani a cumpărat o casă din banii săi, Casa Bună, unde sute de copii își fac temele și învață o meserie, ci și în Argeș.
Valeriu Nicolae și voluntarii săi vor face o Casă Bună și la Nucșoara, acolo unde au găsit deschidere din partea administrației locale, deschidere care i-a uimit și pe ei, obișnuiți cu tălpile pe care statul le pune oricărui cetățean cu inițiativă. Primarul din Nucșoara a identificat o clădire potrivită care se pretează pentru un centru de zi, iar în câteva luni urmează să o reabiliteze. Valeriu Nicolae deja a dus acolo câteva camioane cu mobilier primit cu titlu de donație.
,,Toți voluntarii de la „Casa Bună” spun că vor să lucreze cu copiii de la Nucșoara”
,,Lucrurile au început în pandemie, atunci când foarte mulți copii au fost în imposibilitatea de a participa la școala online. Aveam o bună relație cu Conservation Carpathia, asociație care are activitate în Argeș. Noi deja instalasem în Ferentari calculatoare în casele multor copii și așa am făcut și la Nucșoara și Lerești: Carpathia a donat calculatoarele și noi le-am instalat, în colaborare cu primăria și școala. Am intrat în contact cu copiii și am alocat fiecăruia dintre ei câte un voluntar cu care lucrează unu la unu. Am fost acolo de aproximativ 10 ori, oamenii ne cunosc și ne sprijină mai mult decât ne așteptam. Părinții sunt oameni simpli, cu resurse limitate, dar asta nu înseamnă că nu-i încurajează pe copii să învețe, doar că nu le pot oferi ei sprijin, pentru că mulți nu știu să citească, nu dispun de resurse materiale să facă mai multe pentru ei.” ne-a declarat Anca Sandu, mâna dreaptă a lui Valeriu Nicolae și unul dintre cei mai implicați voluntari la Casa Bună din Ferentari.
Întrucât intenția este aceea de a realiza o rețea de Case Bune, a venit cumva natural ca următoarea să fie aici, în Argeș.
,,Casa Bună e o idee mult mai veche, ne dorim o rețea de Case Bune în toată țara. A fost firesc să venim la Nucșoara, pentru că deja luasem contact cu copiii de aici. Avem o colaborare foarte bună cu Primăria din Nucșoara. Rar am văzut un primar care să fie atât de pasionat și implicat în tot ceea ce face! Dumnealui a identificat o clădire care nu este folosită și care este bună pentru ce ne trebuie nouă, pe care o recondiționează și pe care sperăm să o putem transforma, în câteva luni, în centru de zi. Copiii vor veni aici să facă teme, să mănânce, să se joace, să facă activități extrașcolare. Ne-am dori să înființăm și un fel de cantină. De asemenea, vom avea și o spălătorie pentru a sprijini familiile care nu au o mașină de spălat. Proiectul se conturează de la o zi la alta. Pe viitor ne dorim să înființăm și o rețea de întreprinderi sociale pentru a sprijini părinții copiilor să aibă un venit din care să se întrețină și cu care să-și sprijine și copiii să urmeze o școală și să-și facă un viitor.” ne-a mai declarat Anca Sandu.
,,Locul e foarte frumos, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în România. Oamenii aceștia sunt foarte drăguți. (…) Erau câțiva (copiii, n. red.) care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic. Copii cu foarte mult bun-simț, fabuloși au fost. Noi suntem obișnuiți cu copiii din București, care sunt un pic mai dificili. Practic, acum, toți voluntarii de la „Casa Bună” spun că vor să lucreze cu copiii de la Nucșoara. (…) Nu există nimic mai fain decât să vezi că ai schimbat în bine viața unui copil. Nu cred că sunt mulți oameni care să fie mai câștigați din ceea ce fac decât sunt eu. Sunt înconjurat de câteva sute de oameni buni și vreo câteva zeci excepționali, oameni pe care îi admir și invidiez pentru ceea ce fac. Ei mă fac pe mine mai bun.” mărturisește Valeriu Nicolae.
Așadar, povestea Casei Bune abia începe să se scrie. Puteți face și voi parte din ea…
Aflați mai multe pe pagina Asociației Casa Bună!