Telefonia mobilă ar putea avea de suferit în toată Europa, în această iarnă, dacă operatorii nu vor lua măsuri rapide în acest sens. Întreruperile de curent sau raționalizarea energiei ar putea distruge anumite părți ale rețelelor mobile din regiune. Oficialii din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul.
Războiul din Ucraina și închiderea mai multor centrale nucleare din Franța, pentru lucrări de întreținere, ar putea provoca întreruperi repetate ale curentului electric și, în cele din urmă, raționalizarea consumului, scrie Biziday.ro. În multe țări europene nu există sisteme de rezervă pentru a face față penelor de curent, motiv pentru care operatorii din sectorul telecom se tem că rețeaua mobilă ar putea pica.
Franța, Suedia și Germania au început deja să caute soluții astfel încât bateriile de rezervă care sunt instalate pe antenele celulare să poată face față unei eventuale penurii de energie electrică. Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații și majoritatea sunt prevăzute cu baterii de rezervă care mai asigură 30 de minute de funcționare, după o pană de curent.
În Franța, pregătirile pentru acest scenariu au început din vară. Autoritățile și compania energetică de stat au în vedere posibilitatea ca întreruperile de energie să dureze maximum două ore. Ele nu ar afecta întreg teritoriul țării în același timp, nici spitalele și instituțiile critice. Operatorii au transmis, totuși, că este imposibil să schimbe bateriile de pe cele 62 de mii de turnuri telecom.
Suedia a demarat de asemenea discuțiile cu compania națională de electricitate și operatorii telecom, iar scenariul pe care îl au în vedere este rationalizarea energiei electrice. Astfel, compania de stat a trecut la achiziționarea unor stații de alimentare mobile care pot fi conectate la rețelele de telefonie.
Societățile de telecomunicații din Italia au spus că întreruperile bruște de curent ar putea să defecteze componentele pe care le folosesc. Din acest motiv, cer ca rețelele de telefonie mobile să fie excluse de la măsurile de economisire. Compania germană Deutsche Telekom poate folosi sisteme de alimentare de urgență care se bazează pe motorină, în cazul penuriei de energie.