Azi are loc o nouă și probabil ultimă rundă de negocieri între conducerea Nidec Pitești, inclusiv directorul Massimo Cazzador, și reprezentanții Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea”. Dacă și de data aceasta negocierile eșuează, sindicaliștii sunt deciși ca de luni, 3 aprilie, să demareze procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, după cum ne-a informat chiar liderul acestora, Florian Stănculescu.
„Vineri, 24 martie, am avut o nouă întâlnire cu membri noștri de sindicat și am primit din nou mandat pentru a merge până la capăt folosind căile legale astfel încât să obținem drepturile solicitate. Aceasta înseamnă inclusiv declanșarea conflictului colectiv de muncă, inclusiv declanșarea în final a grevei generale, dacă negocierile de azi vor eșua. La discuțiile de azi va participa și directorul Massimo Cazzador, cel care s-a lăudat de nenumărate ori cu faptul că Nidec Pitești a depășit producția propusă, a scăzut la maximul istoric numărul de rebuturi ori că odată cu înlocuirea liniei automate de generația a doua cu una semiautomată a crescut profitabilitatea fabricii. Ce nu spune domnul director este că odată cu această înlocuire condițiile de muncă au devenit mult mai grele, iar asta se poate observa fizic pe mâinile oamenilor care sunt umflate și afectate de efortul depus.
În ultimii doi ani, de când domnul Cazzador este la conducerea Nidec Pitești, noi am ținut cont de pandemie și de efectele acesteia și la negocierile din 2021 și 2022 am avut solicitări mult sub nevoile reale. Acum situația s-a schimbat, fabrica merge foarte bine, iar cererile noastre de anul acesta sunt strict minimale și de bun simț. Atât în ceea ce privește indexarea cu inflația oficială, cât și în ce privește acordarea salariilor compensatorii la concediere. Mai ales că noi am pierdut 500 de oameni în ultimii 5 ani, iar în ultimii 2 ani am pierdut aproape jumătate din angajați de la peste 400 la 240 în prezent, spre deosebire de fabrica Nidec Oradea, de exemplu, unde e adevărat că nu se acordă salarii compensatorii, dar unde nici nu s-au făcut disponibilizări, ci angajări.