Campionatul European se desfășoară în perioada 4-20 noiembrie și se va juca în trei țări, Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.
România va juca a 14-a oara la un Campionat European, dintr-un total de 15 ediții disputate. În 2006 a fost singura absență a tricolorelor, când Serbia le-a învins pe elevele lui Gheorghe Tadici din drumul spre Europeanul din Suedia.
Componența grupelor este următoarea
Grupa A
- Norvegia
- Ungaria
- Croația
- Elveția
Grupa B
- Danemarca
- Suedia
- Serbia
- Slovenia
Grupa C
- România
- Franța
- Olanda
- Macedonia de Nord
Grupa D
- Germania
- Spania
- Muntenegru
- Polonia
Elevele lui Florentin Pera, s-au calificat la acest Campionat European după ce în preliminarii au terminat pe locul secund grupa cu Danemarca, Austria și Insulele Feroe.
Meciurile de pe teren propriu împotriva Insulelor Feroe și a Danemarcei s-au jucat chiar în Sala Sporturilor Mioveni.
România are o grupă extrem de dificilă, impotriva Franței, actuala campioană olimpică, Olanda, campioana mondială din 2019 și Macedoania de Nord, gazda grupei.
România este cotată cu a treia șansă în grupă și poate avansa în grupele principale.
Unsprezece handbaliste care au evoluat în preliminarii nu vor evolua la Euro: Cristina Laslo, Nicoleta Dincă, Mădălina Zamfirescu, Anca Polocoșer, Alexandra Subțirică sunt accidentate, iar Bianca Harabagiu, Elena Dache și Alina Ile nu sunt vaccinate împotriva COVID-19, condiție obligatorie impusă de EHF pentru a participa la turneu. Acestora li se adaugă Denisa Șandru și Andreea Rotaru, care au născut, plus Ana Maria Savu, însărcinată.
Obiectivul României este locul 10!
„Nu-mi aduc aminte ca vreodată naționala feminină să fi avut atâtea probleme de lot. Dar, indiferent de situație, cine va juca va da, cu siguranță, totul pe teren și ne vom bate până la final”, a declarat înainte de plecarea la Campionatul European selecționerul Florentin Pera.
În lotul de 18 jucătoare care a fost deplasat la Skopje sunt 5 debutante: Sorina Grozav, Corina Lupei, Andreea Țârle, Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai. Cele mai tinere jucătoare din lot sunt Lixăndroiu și Mihai, care au 17 ani, iar cea mai în vârstă este Cristina Neagu, 34 de ani.
Înaintea plecării în Macedonia de Nord, România a disputat două partide de pregătire, cu Ungaria și Germania. În primul meci a pierdut cu Ungaria, 28-33, iar cu Germania a terminat la egalitate, 29-29.
Sistem de desfășurare al Europeanului de Handbal
- Primele trei clasate din cele patru grupe avansează în grupele principale, acolo unde merg doar cu punctele obținute împotriva celorlalte echipe calificate. Main Round se dispută între 10 și 16 noiembrie
- Ocupantele primelor două locuri în grupele principale se întâlnesc în semifinale, încrucișat, I1 contra II2 și II1 contra I2. În aceeași zi se joacă meciul pentru locul 5
- În ultima zi a competiției au loc finalele, cea pentru medalia de aur și cea pentru bronz
Sursa foto: Facebook EHF EURO