Astăzi, la Liceul Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni, a avut loc o conferința de presă în care a fost prezentat proiectul județean Caravana ”Redescoperă Oina”, finanțat și organizat de Consiliul Județean Argeș, în colaborare cu Federația Română de Oină.
Despre Oină-Sport Național vorbesc cu emfază mulți, însă sunt foarte puțini cei care cunosc acest joc și chiar și mai puțini sunt cei care fac ceva pentru a ajuta oina să nu dispară și să devină populară, așa cum îi stă bine unui sport național.
Cunoscând această stare de fapt, Federația Română de Oină caută mereu căi prin care sportul pe care îl patronează să ajungă la publicul larg. Declarativ, sprijinul vine din toate părțile, dar, concret, mai puțin. Din acest motiv, președintele Federației, Nicolae Dobre, luptă pentru o strategie națională a Oinei.
Așa s-a născut proiectul – Caravana ”Redescoperă Oina”, o inițiativă care se adresează în mod direct profesorilor de sport din școli din Argeș. Astfel de proiecte au doar trei județe din țară: Argeș, Constanța și Ialomița. În Argeș, 16 profesori de sport din 16 localități vor fi instruiți și vor forma câte două echipe locale (feminin și masculin), care vor participa la întreceri zonale, după care cele mai bune echipe vor concura în faza finală, ”Cupa Argeșului la Oină”. Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii noiembrie. Coordonatorul proiectului este prof. Dumitru Filofteia – vicepreședinte FRO și antrenor al echipelor CS Dacia Mioveni 2012 – CS Star Mioveni. ”Vinovat” de realizarea proiectului în Județul Argeș este și col. r. Dumitru Voiculescu, un susținător împătimit al acestui joc, despre care vicele CJ, Adrian Bughiu, avea să spună că insistența care îl caracterizează nu lasă loc de refuz.
În Argeș proiectul este finanțat de Consiliul Județean, în parteneriat cu Federația Română de Oină. Inspectoratul Școlar Județean Argeș și Școala George Topîrceanu din Mioveni sunt parteneri în acest proiect.
La conferința de presă au participat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, președintele Federației Române de Oină, Daniel Dobre, profesori implicați în proiect, reprezentanți ai ISJ Argeș și ai administrației locale din Mioveni.
Oinistele Mioveniului au prezentat și o demonstrație a jocului de oină.
Declarații Nicolae Dobre, președinte FRO
În Argeș, oina a avut ca pilon de dezvoltare comuna Țițești și Mioveniul care prin oina feminină a protagonizat la nivel național.
Jocul de Oină a fost inclus în data de 23 octombrie în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, dosarul de înscriere fiind aprobat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii în ședința din 6 octombrie 2020.
Includerea jocului de oină în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial reprezintă o justă confirmare a Legii 96/2014 pentru completarea Legii educației fizice și sportului, prin care oina a fost declarată sportul național al României.
Cu aceste premise, se poate crede că oina este un joc ”închis”, însă Nicolae Dobre ne-a declarat că se lucrează permanent la îmbunătățirea regulilor de joc, astfel încât jocul să devină cât mai antrenant și spectaculos.