În 2012, Clubul Sportiv Dacia Mioveni se înfiinţa cu scopul de a trezi în tinerii din localitate dragostea pentru sportul de masă. Mai pe româneşte, cu scopul ca cei mai mici şi mai mari să aibă unde să joace un volei, un tenis, să înoate, să practice karate, adică alternative sănătoase pentru timpul liber, cu atât mai mult cu cât Mioveniul este un oraş plin de tineri. Între timp, însă, treaba a devenit serioasă, performanţele obţinute determinând conducerea clubului să încheie contracte cu sportivii care s-au remarcat şi să îşi dorească să acceadă valoric şi să ţintească spre turneele naţionale de primă ligă. De aici şi până la cumpărări, vânzări sau împrumuturi de jucători a mai fost doar un pas. De asemenea, conducerea CS Dacia Mioveni a făcut pentru prima oară… cunoştinţă cu acea piaţă a samsarilor din sport, care vânează jucători buni. Despre toate acestea am stat de vorbă cu domnul Adrian Ştefan, preşedinte al clubului din 2015.
,,Sunt unul dintre membrii fodatori ai CS Dacia Mioveni, înfiinţată în 2012. La început ne interesa sportul de masă pentru copiii de aici. Pe parcurs, însă, am început să facem performanţă şi de aici toată frumuseţea, dar şi începutul problemelor. Spre exemplu, avem echipa de Junioare la volei, care s-a calificat la turneul final. Fetele depăşesc vârsta şi trebuie să joace în Divizie. Noi, deocamdată, nu avem echipă de Divizie, pentru că nici nu poţi să o faci doar cu 4-5 jucătoare de nivel înalt. Ca atare, cu strângere de inimă, suntem nevoiţi să renunţăm la fetele acestea, care pot pleca să joace oriunde.” ne-a declarat preşedintele CS Dacia Mioveni.
,,Samsari există nu doar la fotbal, ci în toate sporturile.”
Din experienţa cu echipa de volei, însă, a avut de învăţat. Astfel, conducerea clubului a realizat importanţa semnării de contracte cu sportivii buni, mai ales cu cei de la înot şi handbal, cu care a obţinut rezultate peste aşteptări.
,,De când am venit eu, am început să facem contracte. În primul rând la handbaliste, care s-au calificat în turneul semifinal doi. Revenind, avem contracte pe cinci ani, la handbal, cu şase fete, cele mai bune. De asemenea, avem contract şi cu două fete împrumutate de la HC Activ CSO Plopeni, unul dintre cele mai importante cluburi private din handbalul feminin. Momentan jucăm la Junioare 2 şi la anul vrem să jucăm la Junioare 1, dar şi să facem echipe de Junioare 3 şi 4. Asta dacă ne dorim performanţă…”
Iar de când a început să facă performanţă, preşedintele CS Dacia Mioveni a făcut cunoştinţă cu lumea samsarilor din sport:
,,Samsari există nu doar la fotbal, ci în toate sporturile. Chiar acum, la înot, am simţit că vor să-mi ia trei-patru copii în care eu am investit. Tocmai de aceea am şi început să fac contracte cu copiii până la 18 ani. De asemenea, fetele de la handbal au în spate nişte clauze de reziliere destul de mari. Când am venit la club mi-am dat seama că nu putem face performanţă fără oameni profesionişti. Vă spuneam că de la clubul privat din Plopeni, care a dat peste 80 de handbaliste, am luat cu împrumut două jucătoare, pentru că echipa noastră lua numai bătaie. Aveam nevoie de un nucleu dur, în jurul căruia să închegăm o echipă. Preşedintele de acolo este un om extraordinar, extrem de corect. Pe mine m-a ajutat foarte mult, mai ales că m-a introdus în lumea de sus a handbalului. Nu este puţin lucru să te sune preşedintele cel mare de la CSM Bucureşti, să jucăm meciuri amicale ba la ei pe teren, ba la noi. Şi uite aşa, intrând în lumea mare a handbalului, am întâlnit şi samsarii din sport. Vă dau un exemplu: am găsit o fată de 1,87 metri înălţime, o sportivă de 10 goluri pe meci indiferent unde juca. Am fost după ea la centrul de la Vâlcea. Am discutat acolo suma, în jur de 200 de milioane. A rămas să revin peste puţin timp, ca să mă consult cu colegii. Când m-am întors şi am aflat că prietenii de la Plopeni au intrat pe fir şi au suplimentat cu 50 de milioane. Până la urmă a luat-o CSM Bucureşti, cu 800 de milioane. Fata aia o să crească în valoare, mai ales că salariile în SuperLigă sunt foarte mari.”
,,Pe două fete mi s-au oferit câte 400 de milioane pentru fiecare”
Chiar dacă nu joacă în SuperLigă, şi sportivele de la echipa de handbal din Mioveni au devenit tentante pentru alte cluburi, însă Adrian Ştefan vrea să crească valoarea echipei, nu să înstrăineze jucătorii de valoare.
,,Pe două fete mi s-au oferit câte 400 de milioane pentru fiecare. Dar interesul nostru este să creştem echipa, să facem echipă în divizia A, să jucăm în SuperLigă. Tocmai de aceea voi face o competiţie de handbal pentru şcolile din Mioveni şi localităţile limitrofe. Dacă găsim unu-doi copii buni printre ei, pentru noi e un câştig foarte mare.”