Dacia Mioveni a făcut primii pași pe parchetul Ligii Florilor, cu emoțiile și stângăciile inerente unui debut în cea mai prestigioasă competiție a handbalului feminin românesc.
La turneul primei etape disputat la Ploiești, în Sala Sportului Olimpia, toate echipele au jucat cu bucuria reluării competițiilor oficiale, iar acest lucru le-a ajutat pe handbaliste să treacă mai ușor peste inconvenientele restricțiilor sanitare, lipsa suporterilor din tribune și chiar peste înfrângeri. Este și cazul Daciei Mioveni, care a surprins pe toată lumea cu ceea ce poate fi numit, fără exagerare, o înfrângere glorioasă.
Pentru că ACS Crisul Chisineu-Cris și HC Zalău au fost lovite de infectarea cu COVID, în cele două zile ale turneului de la Ploiești au mai rămas de jucat câte 3 meciuri.
Activ Prahova Ploiești, gazda Turneului, a avut 9 cazuri de infectare în lot, dar a reușit să încropească o echipă, cât de cât, pentru meciul cu Dunărea Brăila, pe care avea să-l piardă, previzibil, scor 15-28. Activul s-a prezentat la acest meci cu doar 8 jucătoare, dar este admirabilă dorința de a juca, deși nu ne miră după atâta pauză.
În prima zi a turneului, Rapidul antrenat de Carmen Amariei a făcut un surprinzător egal cu CSM Slatina, echipa Victorinei Bora, scor 19-19 (9-8).
Nou promovată, ca și Dacia, CSM Galați nu a putut rezista Gloriei Bistrița, care s-a impus cu 18-24 (7-11).
Cealaltă ”Glorie” din prima ligă, Buzăul, a avut viață grea cu CSM București, care, chiar și lipsită de aportul Cristinei Neagu, a tranșat categoric meciul, câștigând cu scorul de 20-32 (6-19).
Meciul Daciei Mioveni cu Măgura Cisnădie a deschis ziua a doua a Turneului primei etape. Cunoscătorii fenomenului o vedeau pe nou promovata din Argeș un fel de sparring partner pentru mult mai experimentata și valoroasa echipă sibiană.
Cisnădie este orașul pentru care handbalul a ajuns o religie. Cu o excelentă bază de pregătire și cu un antrenor, Alexandru Weber, extrem de dedicat și ambițios, Măgura Cisnădie țintește, din nou, Europa. Avea să fie un botez de foc pentru Dacia…
Meciul programat la ora 13,00 a început cu o ploaie de goluri în poarta Daciei, care s-a văzut condusă în minutul 5,20 cu 0-6. Părea că Dacia va fi dezmembrată nemilos și bătută temeinic, precum făceau părinții noștri cu covoarele de Cisnădie…
La scorul de 0-5 Gheorghe Covaciu a cerut un timeout și trebuie să le fi spus jucătoarelor din Mioveni că protagonizează în meciul ăla, la care au visat pe toată durata pandemiei.
Ceva s-a schimbat, pentru că Dacia avea să demareze într-o cursă de urmărire incredibil de spectaculoasă.
Anca Onicaș a spart gheața în minutul 6,30, marcând un gol istoric, primul al Daciei Mioveni în Liga Florilor.
Cyntia Tomescu ia un galben, pentru decizia de a nu mai lăsa jucătoarele Măgurei să facă ce vor în fața apărării.
O combinație Onicaș – Iulia Andrei, aduce și golul 2, în minutul 8. Dacia începe să respingă atacurile.
Alexandra Georgescu trage frumos, dar pe lângă poartă. Portarul Olivia Nanu iese la rampă și apără o minge grea, dând încredere echipei care începe să se avânte cu curaj în atac și să opună o apărare tot mai eficientă.
Măgura ratează, Dacia înscrie. 4-6 în minutul 12.
Măgura marchează de două ori făcând 4-8 în minutul 15, după ce Olivia Nanu mai reușise o paradă în situație de 1 la 1 cu Blazevic.
Mădălina Toma face 5-8 și Agata Zycs 5-9. Apărarea Daciei închide bine și Jucătoarele Măgurei aruncă de la distanță și imprecis. Atentă, Iulia Andrei reușește golul de 6-9 în minutul 18.
Banciu, Bloj, Mădălina Toma valorifică șansele în atac și fructifică oportunitățile oferite de paradele incredibile ale Oliviei Nanu care a prins o zi excelentă. Prima repriză se termină cu un neverosimil 10-9 pentru Dacia Mioveni, care își duce suporterii de la agonie la extaz și arată că poate practica un handbal frumos și că poate fi un partener redutabil de întrecere și în această competiție de elită a handbalului românesc.
În repriza secundă Măgura debutează cu un gol din 7 metri acordat ușor 10-10. Panici și Zych fac 10-12. În repriza secundă la Dacia avea să se evidențieze pivotul Roxana Cîrjan și Alexandra Georgescu. Roxy a demonstrat aceeași determinare și forță, obținând lovituri de la 7 metri și eliminări ale adversarului, pentru că apărătoarele nu o puteau opri decât dacă o luau pur și simplu pe sus, motiv pentru care o proclam noul Panzer al Daciei.
În minutul 41 scorul este strâns 14-15. Ceea ce poate fi la fel de bine o forțare în atac devine 7 metri pentru Măgura și vine la pachet cu o eliminare. Nanu se răzbună și apără spectaculos lovitura de osândă executată de Blazevic și va mai apăra o aruncare pe jos din acțiune expediată de Ianasi în min 43.
Bloj arată că știe jocul, chiar și atunci când ratează.
E destul de clar că nou promovata din Mioveni a câștigat atenția adversarului care dă tot ce poate pentru a tranșa în favoarea ei o întâlnire ce părea un marș de sănătate.
Bloj obține un 7m și Banciu face 16-17 în min 48. Urmează o serie de 3 goluri pentru Măgura, după care Roxana obține un nou 7m pe care Alexandra Banciu nu reușește să-l fructifice.
La faza următoare, un nou providențial 7m pentru Măgura este apărat de Olivia Nanu cu o paradă de kinogramă. Min 51. Alexandra Gerogescu preia sarcina loviturilor de pedeapsă și înscrie 17-20.
Până la sfârșitul meciului Măgura mai beneficiază de două lovituri de la 7 m și se distanțează la 5 goluri pentru scorul final 21-26, un scor ce pare nedrept după desfășurarea jocului. Dacia a pierdut meciul, dar a câștigat stima iubitorilor de handbal, așa cum a făcut-o și anul trecut, când a bătut la porțile închise ale promovării în orașul adversarelor de astăzi…
Declarații Gheorghe Covaciu
”Fetele noastre au avut un șoc în debutul jocului, apoi au revenit și le felicit pentru ce a urmat, mai puțin pentru finalul de joc. Din punctul meu de vedere, cred că ele n-au avut încredere că pot câștiga acest meci. Sper să fi fost o lecție pentru jucătoarele noastre, fiindcă eu am convingerea că putem juca bine și putem câștiga împotriva oricărei echipe din campionat.”
Alexandru Weber:
”Aveam nevoie de începerea campionatului, nu știam ce va fi, fiindcă doar prin antrenamente nu-ți poți da seama de pulsul echipei. Am început foarte bine meciul, apoi ne-am relaxat prematur, am avut 16 ratări din care 9 de pe semicerc în prima repriză, iar asta s-a văzut. Bineînțeles, toate acestea s-au petrecut pe fondul unui joc foarte bun al Daciei Mioveni, echipă pe care vreau s- o felicit pe această cale. În repriza a doua, am ratat doar trei aruncări, iar acest lucru s-a cunoscut la final. Îmi doresc să jucăm din ce în ce mai bine de la meci la meci, fiindcă avem 10 jucătoare noi și după jumătatea campionatului ne vom lămuri cu privire la ce vom putea face.”
Rezultate etapă – ziua 2
Activ Prahova Ploiești – Dunărea Brăila 15-28 (6-15)
În derbiul oltenesc al etapei SCM Craiova – SCM Râmnicu Vâlcea – 24-28 (13-14)
DACIA MIOVENI – MĂGURA CISNĂDIE 21-26 (10-9) Arbitri: Cristina Năstase / Simona Stancu
Mioveni: Nanu, Dumitrache – Georgescu 7, Banciu 5, Toma 2, Bloj 2, I. Andrei 2, Onicaș 1, Tomescu 1, Cîrjan 1, Boian, Lipară, Constantinescu, Porohniuc, Nițu, Toader. Antrenor P: Gheorghe Covaciu, Antrenor secund Daniel Gheorghe.
Cisnădie: Voicu, Prodan – Radojevic 6, Gjorgjijevska 5, Zych 5, Tătar 3, Lisewska 3, Predoi 1, Abed-Kader 1, Panici 1, Blazevic 1, Ianăși. Antrenor: Alexandru Weber.
Din tribună, au suferit pentru Dacia, la propriu și la figurat, președintele clubului, Tudora Laurențiu, directorul sportiv Constantin Ciobanu și Alin Călinescu, managerul Centrului Cultural Mioveni, unul dintre susținătorii activi ai clubului.
Credit foto: Alex Nicodim