În noiembrie, anul trecut, CS Dacia Mioveni 2012 a înființat secția de șah și a început să ofere cursuri gratuite elevilor din Mioveni, atât de necesare pentru educația prin sportul minții. Profesorul Mihai Șerban este cel care a pregătit copiii, la aceste cursuri găzduite de Școala george Topârceanu și i-a selectat pe cei mai talentați, pentru a reprezenta clubul în competiții.
Această inițiativă începe să dea primele rezultate.
Ilinca Stefan (11 ani) este sportivul legitimat al CS Dacia Mioveni 2012, care, in data de 20 mai 2017, a participat la competitia de sah „Istetii la Start”, organizata la Pitesti, de Clubul de Sah Noul Regat Pitesti si DJST Arges, unde a obtinut locul I.
Sectia de Sah, nou infiintata in cadrul CS Dacia Mioveni 2012, demonstreaza ca are un viitor frumos prin micii sahisti. ILINCA STEFAN, BUDURU ARMAND CODRIN si STOICA IOAN sunt primii sportivi legitimati si cei mai buni din cadrul disciplinei SAH, pregatindu-se serios pentru competitiile viitoare, atat pe plan local, cat si judetean.
Clubul Sportiv Dacia Mioveni 2012 vine să potențeze această posibilitate de educație prin sportul minții, încă neexploatată suficient în mediul școlar, oferind cursuri gratuite de șah.
Potrivit studiilor educaționale și psihologice, beneficiile pe care șahul le aduce copiilor care il practică sunt imense:
- ajută la creșterea coeficientului de inteligență (IQ) și indirect la rezolvarea sarcinilor școlare prin luarea unor decizii dificile și abstaracte în mod independent
- ajuta la imbunatatirea urmatoarelor abilitati: citire, memorie, limbaj, abilitati matematice
- incurajeaza gandirea critica, creativa si originala
- exerseaza luarea de decizii rapide si exacte sub presiunea unei limite de timp de gandire, o calitate care ajuta pe copii sa obtina rezultate mai bune la examene
- este o provocare pentru copii inzestrati cu inteligenta, in timp ce copii cu rezultate mai slabe la scoala invata sa studieze
- demonstreaza importanta elaborarii unui plan, a concentrarii, si arata consecintele deciziilor luate
- este distractiv, si este o foarte buna forma de dezvoltare sociala