Handbalistele Daciei Mioveni au jucat miercuri, de la ora 17,00, primul meci al verii în noua formulă, cu o echipă de Liga Florilor. Partener de joc a fost HC Zalău, într-un amical atât de pătimaș, că au trosnit ațele tricourilor, la propriu.
Prof. Gheorghe Tadici, aflat în cantonament la Cheile Grădiștei cu HC Zalău, a lansat invitația pentru echipa Mioveniului, care tocmai ce a încheiat perioada de două săptămâni de pregătire fizică și a prins două antrenamente cu mingea.
Handbalistele celor două echipe au abordat foarte serios întâlnirea amicală, rezultând un meci energic, cu multe faze spectaculoase, care s-a încheiat la egalitate.
Antrenorul Goran Kurtes s-a declarat mulțumit de atitudinea echipei, care a arătat multă dorință de joc și travaliu. În perioada următoare se va lucra intens la pregătirea tehnică și dezvoltarea relațiilor de joc, astfel încât, la începerea Campionatului, Dacia să aibă un concept coerent și unitar de joc.
La final am stat de vorbă cu prof. Gheorghe Tadici, care a evaluat foarte concis experiența jocului de astăzi, afirmând că Dacia va scăpa, sigur, de emoțiile Barajului de Menținere în Liga Florilor, pentru că are o echipă mai valoroasă decât anul trecut. A completat, amuzat: ”Și pentru că e foarte probabil ca FRH să renunțe la turneele de Baraj”…
Declarații Gheorghe Tadici:
Majoritatea jucătoarelor mele sunt românce, iar 11 jucătoare au sub 24 de ani. Am și de 19 ani, care au terminat junioratul acum și de 20 de ani. Pentru a închega o echipă în această situație, trebuie să ai răbdare, să ai nervi buni, să le simți, să le ajuți să urce, să acumuleze din punct de vedere fizic și tehnic.
Sunt oarecum mulțumit de jocul lor de astăzi. După ce plecăm de aici, avem o pauză de două zile, după care urmeză jocuri cu Baia Mare, Slatina, Tg. Jiu și o echipă din Ungaria (NKSE Elöre Bekescsaba), după care alte turnee amicale.
Cum vi se pare echipa cu care Dacia abordează noul campionat?
Din punct de vedere al valorii jucătoarelor 100% e incoparabilă cu ce ați avut anul trecut și e normal să vină un plus. Sunt acoperite bine toate posturile cu câte 2-3 jucătoare, exceptând extrema dreapta, dar cine se poate lăuda că are tot ce și-a dorit, în afară de echipele din București?! Și noi avem ”găuri”. Le acoperim tactic.
Cum vedeți influența noului Ordin de Ministru al Sportului asupra handbalului?
Este o măsură corectă pentru sportul românesc, chiar dacă a produs un șoc. Șocul ăsta s-a tot amânat de 7 ani de zile, la presiunea cluburilor și la presiunea unora cărora le păsa doar de mandatul lor. E foarte avantajos pentru cei care au frâiele în mână și pentru impresari să ia jucătoare străine…
Era cazul și era timpul, ca într-o țară săracă a Uniunii Europene, cum suntem noi, să se așeze lucrurile și din acest punct de vedere. Nu suntem noi o țară care să treacă prețurile jucătoarelor peste Germania, Franța, Ungaria și țările nordice. Cum să avem contracte triple față de ce să dă acolo, în țări mult mai dezvoltate economic?
Pentru mine, cel puțin, e deranjant. Dacă o jucătoare străină ia 8, 10, 12, 14, 18 mii de euro pe lună, cum avem acuma situații, nu știu dacă e mult, însă mă deranjează că, atunci când o jucătoare din România ia 3-4 mii, se spune că româncele sunt scumpe și din acest motiv se aduc jucătoare din afara țării.
Când dai un salariu de 18 mii de euro din bani publici pentru o muncă de două ore, patru ore, cu ce se mai sacrifică ele să meargă și la masă gratuită, plus chirii, utilități… nu se poate!
În cât timp credeți că se vor vedea efectele măsurii Ordinului de Ministru în rezultatele echipelor naționale?
În vreo doi- trei ani de zile.. Îl felicit pe minstrul Novak pentru curajul pe care l-a avut și sper să nu cedeze. Dar, eu aș pune pariu acum, că nu cedează!
Măsura echilibrează, cumva, campionatul?
Da, poate mai echilibrează din apetitul ”mercenarilor” care vin să ia și să plece, în rest nu mă interesează altceva.
În plus, în noiembrie, de exemplu, la Campionatul Mondial, probabil vreo patru din cele șase-șapte franțuzoaice din campionatul nostru vor fi în teren împotriva României. Noi le luăm, le pregătim, le ținem în puf și ele joacă împotriva noastră, iar noi ne ducem spre locurile 10-12-13 și, cum s-a întâmplat acum, după 50 de ani, suntem în grupa a doua valorică cu tineretul.
Este o consecință a acțiunilor fostului Președinte, hrăpăreț, care a vrut să-și pună salarii foarte bune, din taxe. Cum e posibil să avem atâtea echipe cu 15 jucătoare străine?! Secretul e simplu, taxa de transfer grasă, plătită către Federație! Plus, alte taxe…
Dacă va veni măsura plafonării, acești oameni de mandate sunt primii care fug.
Acordă școala românească suficientă atenție handbalului?
Nu!
Un restart al sistemului de învățământ pentru sportul școlar nu poate veni decât printr-o nouă politică a Ministerului Învățământului, nu a Federației sau a cluburilor.
Noi tot cerem ore de educație fizică suplimentare în școli, dar nu le facem nici pe cele pe care le avem…