Noua editie a CN Divizia A la handbal feminin a debutat sâmbătă, 9 septembrie cu derbyul argesean, FC Argeş -Dacia Mioveni 2012, o confruntare care ajunge la a treia partidă in decurs de 1 lună. Cele două echipe au mai disputat 2 meciuri de pregatire în turneele de la Pitesti și de la Plopeni. Mioveniul a câștigat ambele întâlniri (29-15 la Pitești și 30-25 la Plopeni).
Prin prisma acestor rezultate echipa din Mioveni pornea ca favorită, promițând că emoțiile meciurilor din campionatul trecut nu mai sunt de actualitate. În pauza competițională Dacia nu a stat în conservare la garaj, ci și-a făcut o revizie serioasă. Motorul a fost echipat cu piese noi, iar pentru reglaje fine a fost adus antrenorul Daniel Gheorghe.
De curând, Silvia Purice, antrenoarea care a fost la bordul Daciei încă de la înființarea echipei, a fost numită antrenor secund.
De partea cealaltă, antrenorul Titel Răduță, fost antrenor al echipei din Mioveni, promitea surprize în acest meci, iar jocul piteștencelor în turneul de la Plopeni a arătat o creștere semnificativă.
La ora meciului, Sala Sporturilor din Gheorghe Doja s-a dovedit un spațiu extrem de generos, la partidă asistând mai puțin public, comparativ cu partidele din campionatul trecut.
Una dintre surprizele furnizate de Titel Răduță a fost aducerea pe ultima sută de metri a Oanei Bidașcu, experimentata jucătoare debarcată de la Dacia, după plecarea antrenoarei Carmen Amariei. Oana avea să joace cu mare ambiție în acest meci…
Presiunea rezultatului în primul meci de campionat s-a făcut simțită la ambele echipe, încă de la început. Primul gol a venit târziu, în minutul 4, când Andra Țalu sparge parbrizul Daciei, pentru a-și vedea mai bine fostele colege de la Mioveni.
La Dacia, cavalcada ratărilor s-a instalat din debutul meciului, indicând aceleași probleme de direcție în șutul spre spațiul porții. Dacă apărarea nu și-ar fi făcut cu prisosință treaba, meciul ar fi fost imposibil de câștigat de handbalistele Mioveniului, raportându-ne la câte șuturi spre poartă au fost ratate.
A fost nevoie de încă două minute pentru următorul gol al meciului, înscris de Ana Vacariu (1-1), cea care avea să facă o partidă bună, cu 5 goluri marcate.
Speedy Gonzales – Norica Pârvulescu a marcat următorul gol în minutul 7, primul din seria de 6 marcate de ea în acest meci.
FC Argeș prinde o perioadă bună de joc pe fondul ratărilor incredibile ale Daciei și duce scorul la 4-2, în minutul 12, cu un gol marcat de aceeași Andra Țalu.
Dacia are o răbufnire de orgoliu și apasă accelerația la blană, înscriind 6 goluri fără să primească vreunul. Preia conducerea in minutul 17, prin golul înscris de Norica Pârvulescu (4-5).
Cum spuneam, apărarea Daciei devine vioara întâi, cu aportul incredibilei Diana Diaconu, cea care parează multe dintre șuturile spre poartă ale adversarelor.
Veșca – Onicaș – Vacariu -Ganea sunt cărămizile din zidul înalt care protejează semicercul Daciei.
Greu de trecut pe acolo și piteștencele ratează atac după atac, deși joacă cu mare angajament.
În minutul 20, Ana Vacariu face o spectaculoasă răsucire de șurub în fața careului advers și surprinde apararea făcând poartă-n casă: 4-6. Atacul Argesului pare fără soluții, Norica înscrie de pe extremă 4-7.
Se dau lupte grele în fața porților, jucătoarele se marchează atent, cusăturile echipamentelor de joc pârâie sub forța încleștărilor…
Diana Diaconu apără o minge grea trimisă pe jos, își pune din nou echipa în atac, iar experimentata Carmen Veșca execută lovitura favorită, șutul la semiînălțime printre apărătoarele adverse, înscriind cu bara în dreapta portarului (4-8).
În minutul 22, arbitrii dictează primul 7 metri in min 22. Ioana Stanca marchează (5-8)
Carmen Ganea irosește atacul Daciei și Conea Adriana reduce din diferență în minutul 25 (6-8).
Carmen Veșca nu este în ziua în care excelentul joc din apărare să fie încununat cu goluri și ratează, chiar dacă trage bine. Bara și portarul se opun de prea multe ori. Norica Pârvulescu recuperează providențial și se lansează în sprintul spre poartă, devenit clasic pentru ea, marcând golul de 6-9, în minutul 25,40.
Piteștencele expediază un șut telefonat, prea ușor pentru portarul Diana Diaconu, care surprinde pe toată lumea, dar mai ales pe portarul advers mult ieșit spre centru, aruncând plasat în poarta gazdelor (6-10). Publicul o răsplătește cu meritate aplauze și urale.
Stanca Ioana marchează din nou și face 7-10 în minutul 27, după care Dacia marchează la următorul atac prin Ioana Toader. Apărarea Mioveniului recuperează mingea, iar antrenorul Daniel Gheorghe invită la calm și la un atac lucid. Exact asta nu fac jucatoarele lui și scorul devine 8-11. Bidașcu se lovește de zidul Onicaș -Veșca și Carmen Ganea, de pe extrema dreaptă, stabilește scorul pauzei, 8-12.
Repriza secundă debutează la fel ca prima, cu bâlbâieli în atacul ambelor echipe vreme de trei minute, până la golul înscris de Ioana Stanca (9-12). Dacia răspunde la următoarea fază, cu golul lui Carmen Ganea (9-13).
Ana Vacariu o pune, cu o pasă frumoasă, pe Ioana Toader în fază de finalizare, dar aceasta este faultată și se dictează primul 7 metri pentru Dacia. Ana Vacariu execută atent și înscrie (14-9).
Piteștencele pierd mingea în atac, iar Norica o pierde și ea din mână, singură pe semicercul advers, spre disperarea lui Daniel Gheorghe. Cătălina Popescu o scapă în poarta Mioveniului la următoarea fază, 10-14, min 47.
Clisterul de pe minge pare că nu mai facilitează aderența cu mâinile jucătoarelor Daciei… Ganea scapă și ea mingea din mână. Geanina Nițu e eliminată pentru un fault în apărare.
Cătălina Popescu marchează de două ori consecutiv și scorul devine 11-14. Mingea tot nu pare să țină cu Dacia. Diana Diaconu respinge, dar tot piteștencele recuperează și fac 12-14.
Anisa Șerban pune ștaif la jocul șters prestat până în acel moment și irosește o ocazie cu un șut slab, la fel ca proaspăt introdusa Elena Deaconu care dă în portar, dintr-o situație în care e foarte greu de ratat. Carmen Veșca trage previzibil și portarul Mihaela Constantin apără ușor. Bâlbele Daciei continuă, recepția paselor lasă de dorit, iar Daniel Gheorghe cere un time out în minutul 42.
Nesiguranța în atac persistă, Anisia Șerban atacă moale, cade în speranța unui fault, Argeșul pleacă pe contraatac și ghinionul Daciei se materializează în al 13-lea gol al piteștencelor, care vine în minutul 44 prin Cătălina Popescu.
Apărarea Daciei respinge, Veșca trage frumos, sănătos, dar în bară… Diana Diaconu apără, Ana Vacariu ia jocul pe cont propriu si înscrie pentru 13-15 în minutul 46, după care recidivează în minutul următor (13-16).
După o schemă în care mingea pare să fi circulat pe un traseu stabilit, Norica Pârvulescu bagă mingea în poartă, cu șut plasat din extremă stânga (13-17).
Titel Răduță cere time out, dar nu reușește să întrerupă evoluția proastă a echipei sale, care avea să încaseze alte 4 goluri consecutive, în continuarea celor 3, fără a înscrie.
Anisa Șerban ne surprinde pe toți și reuseste sa înscrie, scăpată în centru (13-18), min 52.
Diana continuă să se opună șuturilor expediate de piteștence și Dacia turează cu curaj spre poarta adversă. Anisia recidivează pozitiv și face 13-19, în minutul 55.
Mercenarul Bodo sparge toba și propria pereche de plămâni, conducând galeria Daciei.
Apărarea redutabilă a handbalistelor din Mioveni forțează piteștencele să intre în joc pasiv și acestea par a fi în criză de soluții, nemaiștiind cum să deschidă portbagajul Daciei.
Elena Deaconu e faultată în faza de finalizare, Ana Vacariu execută precis 7 metri (13-20).
Ambele echipe ratează atacurile. Diana Diaconu are un nou reflex salvator și repinge un șut greu. Publicul din Mioveni o cere pe Emilia Ciontoiu în teren, iar Daniel Gheorghe îi face pe plac.
Ana Vacariu e faultată din nou și proaspăt intrata Emi Ciontoiu ia sarcina loviturii de la 7 metri și înscrie pentru 13-21.
În ultimul minut de joc Livia Roșu de la FC Argeș stabilește scorul final, 14-21. FC Argeș se întoarce la vestiar cu plasa încărcată…
Comparativ cu meciurile campionatului precedent, cele două echipe s-au încadrat în limitele sportivității și nu au existat contestări la arbitrajul brigăzii de arbitrii din Vrancea, formată din Marian Drăghici și Ionuț Drăgan.
Mulțumit de rezultat, primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a plecat liniștit în vizita de la Parlamentul European din Bruxelles…
Echipe:
FC Argeș
Mihaela Constantin, Ioana Stanca, Andra Țalu, Cătălina Ciolponea, Adriana Conea, Claudia Lăcătuș, Oana Bidașcu, Livia Roșu, Cătălina Popescu, Ioana Paraschiv, Maria Zainea, Otilia Manea, Elena Voica, Ana Preda. Antrenori Titel Răduță, Victor Neagu.
CS Dacia Mioveni 2012
Diana Diaconu, Cristina Mititelu, Geanina Nițu, Ana Ciontoiu, Emilia Ciontoiu, Ioana Toader, Anca Onicaș, Ana Dumitrașcu, Ana Vacariu, Carmen Ganea, Ramona Dumitrache, Anisa Șerban, Norica Pârvulescu, Carmen Veșcă, Elena Deaconu. Antrenori Daniel Gheorghe, Silvia Purice.
În următoarea etapă FC Argeș va juca în deplasare la HC ACTIV CSO PLOPENI, iar CS Dacia Mioveni stă până în etapa a 3-a când va juca ”acasă” la Pitești cu aceeași HC ACTIV CSO PLOPENI. În precedenta întâlnire a turneului de pregătire de la Plopeni, handbalistele Mioveniului au câștigat cu 29-22.