Astăzi etapa a 9-a a Ligii Florilor a continuat matinal, de la ora 10,15, cu meciul dintre HCM Zalău și CS Dacia Mioveni.
Cei care urmăresc handbalul autohton au o zicală: ”La Tadici acasă nu se câștigă!” Cum în aceste vremuri atipice, pentru multe echipe noțiunea ”acasă” a fost golită de conținut, din cauza turneelor Ligii care se dispută doar în câteva orașe din țară, de multe ori realitatea opune în teren două echipe care joacă în deplasare și doar formal una e gazdă. În această situație a jucat și HCM Zalău cu Dacia Mioveni, dar nu a contat prea mult, pentru că Gheorghe Tadici s-a simțit exact ca acasă, la Zalău…
Încă de la începutul meciului s-a văzut că ambele echipe s-au studiat și vor să facă un meci cât mai bun. La egalitate cu Dacia în clasament, cu 9 puncte, Zalăul lui Gheorghe Tadici a beneficiat de o pauză în etapa precedentă, în timp ce handbalistele din Mioveni și-au rupt tricourile bătându-se cu Galațiul. Poate a contat, poate nu, dar meciul de astăzi a fost unul care a cerut risipă maximă de energie, din partea ambelor echipe.
După primul gol înscris de Mihart, în secunda 30, a urmat o perioadă de 3 minute în care handbalistele din teren și antrenorii au încercat să citească jocul adversarilor. S-a văzut clar că va fi un joc al apărărilor, fiecare echipă blocând destul de bine în această fază.
Golghetera Ligii, Aexandra Georgescu, a debutat cu prima aruncare la poartă, de la 9 m, în minutul 2,39, dar a ratat-o și a fost începutul unui lung șir de astfel de aruncări fără finalizare pe tabela de scor, impuse de apărarea avansată și extrem de dură a Zalăului. Alexandra avea să marcheze, totuși, de 9 ori în acest meci, dar 7 goluri au fost din lovituri de osândă.
Meciul s-a derulat sub semnul deciziior arbitrilor, care au fost contestate vehement de ambii antrenori. Tadici a fost al optulea jucător pentru echipa sa, intrând la propriu și la figurat în teren, uneori și pentru a arbitra, deși echipa pe care o antrenează avea suficiente mijloace tehnice pentru a câștiga în fața Daciei. A contestat orice evidență, când a fost în defavoarea propriei echipe, dar asta nu mai miră pe nimeni.
Minutul 5,30 avea să deschidă o succesiune interesantă de faze, în care a protagonizat portarul Daciei, Tamara Popovic, după ce Onicaș recuperează în apărare și o angajează pe Madalina Toma pe contraatac, care face 2-2.
La faza următoare, Tamara reține aruncarea extremei dreapta, Cristiana Mitrache. Katarina Tanaskovic ratează și ea aruncarea, iar la contraatacul declanșat de Zalău, Tamara apără, dar se dă și 7m spre satisfacția lui Gheoghe Tadici. Execută Cristiana Mitrache și Tamara apără, cu un reflex excepțional.
Urmează un atac pierdut de Dacia, la încercarea de pasă a Katarinei, pe jos, pentru Toma. Zalăul beneficiază de un nou 7m, dar Tamara reușește o încăo paradă de kinogramă, la aruncarea Alexandrei Dildigan.
Banciu arună pe jos, dar ratează în min10, iar arbitrii sunt decisi să fluiere 7m până când Zalăul va înscrie. Acest lucru se întâmplă în minutul 11,15, când Mitrache reușește golul de 3-2 min.
Pe scurt, prima repriză avea să meargă cu un scor strâns spre final, iar în teren s-au dat lupte grele. Zalăul a fost în avantaj până în minutul 17, când A. Georgescu a egalat la 5. Dacia a trecut în avantaj de un gol, dar nu a gestionat bine finalul de meci și a încheiat prima repriză cu un handicap nemeritat, de două goluri, 11-9.
Repriza secundă a început prost pentru Dacia Mioveni, iar Gheorghe Covaciu și-a ieșit și el din fire la deciziile arbitrilor. În orice caz, devine clar că Zalăul are jucătoare care aruncă mai bine la poartă, iar de multe ori Dacia intră în criză de idei, în fața unei apărări arțăgoase și dispusă la orice pentru a opri atacurile.
La scorul de 14-10, în minutul 36,21, Tamara apără o încercare de finalizare, dar se dă un nou 7m pentru Zalău, ocazie pentru goalkeeperul din Serbia de a se remarca cu o nou paradă salvatoare.
În minutul 39 Mitrache face 15-10 după o lovitură de la 7m.
Pentru că Tanaskovic nu a mai avut o zi la fel de bună ca în meciul cu Galațiul, Gheorghe Covaciu a introdus-o în teren și pe Norica Pîrvulescu, Banciu a trecut pe postul de inter dreapta, iar Lipară extremă. Norica a jucat bine, marcând și două goluri.
Roxana Cîrjan a reușit recuperări spectaculoase și a contribuit cu trei goluri în acest meci, la fel ca Banciu.
A mai intrat în teren și Geanina Nițu.
Au fost câteva momente, însă, în care a părut că apărarea Zalăului hărțuiește atacul Mioveniului și nu viceversa, cum ar fi normal.
Dacia a venit la 3 goluri în urma Zalăului, în mai multe rânduri, dar finalul a consfințit o diferență de 4 goluri, prea dură față de realitatea din teren. Pentru Dacia au mai marcat Andreea Lipară, Cristina Boian și Mădălina Toma – câte 1 gol.
Dacia este pe locul 10 în clasament și va juca în etapa următoare cu Rapid București, într-un meci care se anunță misiune imposibilă, după ce echipa feroviară s-a întărit extrem de mult. În plus, dacă mai era nevoie, fatalitatea face ca Rapidul să fie a treia echipă care se odihnește o etapă înaintea jocului cu Dacia Mioveni, profitând și ea de dispariția Crișului din schema Ligii Naționale.
CSM Slatina va avea același noroc, odihnindu-se în etapa următoare, înaintea jocului din etapa 11 cu Dacia Mioveni…
C-așa-i în handbal!..
Constantin Ciobanu, director sportiv Dacia Mioveni
Dincolo de jocul echipei noastre, care a avut momente foarte bune dar și greșeli, s-a dovedit încă o dată că Gheorghe Tadici este un nume care contează mult în handbalul românesc.
Până acum, din etapa a 9- a s-au mai jucat următoarele meciuri:
- Minaur Baia Mare – CSU Cluj-Napoca 40-30
- Rapid București – STĂ
- Activ prahova Ploiești – SCM Rm Vâlcea 16-29
- Gloria Bistrița – Măgura Cisnădie 26-24
- Dunărea Brăila – CSM București 24-38
- CSM Galați – Gloria Buzău 20-29