Memorialul „Constantin Dumitrescu și soții Stanciu” la oină – liant al comunității din Țițești, ocazie de reactivare a fostelor centre argeșene și exemplu de bună practică pentru revitalizarea jocului de oină în alte județe.
Cel mai important eveniment al proiectului „Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport”, respectiv Memorialul „Constantin Dumitrescu și soții Stanciu”, a urmat după activitățile de promovare și sesiunile de descoperire a jocului de oină, acțiunea desfășurându-se la Țițești în data de 26 octombrie. Evenimentul sportiv a marcat 75 de ani de la primul joc de oină desfășurat la Țițești, între echipa Școlii Normale din Câmpulung (actualmente Colegiul Național Pedagogic „Carol I”) și echipa locală.
„Dacă peste cupe și medalii se poate așterne praful, peste memoria acestor dascăli minunați, niciodată. Domnul Constantin Dumitrescu mi-a fost învățător, iar soții Marioara și Dode Stanciu mi-au fost profesori. Aceștia au lăsat o profundă amprentă asupra comunității noastre, au iubit sportul și la rândul lor au fost atât de iubiți, încât orice om ar fi făcut imposibilul pentru ei. Au fost niște oameni remarcabili, din moment ce adună și acum în jurul numelui lor atâta energie! Căutăm, ca un arc peste timp, să transferăm către tinerele generații valorile fundamentale necesare unei vieți împlinite, valori pentru care au trăit și pledat acești titani ai învățământului din localitatea noastră: pasiunea, prietenia, determinarea, ambiția, perseverența, pacea, și nu în ultimul rând, emoția de a reprezenta comuna Țițești cu onoare și demnitate.”, a declarat domnul Petre Ioniță, fost profesor în cadrul școlii din localitate și discipol al dascălilor în memoria cărora s-a organizat evenimentul sportiv.
La eveniment s-au prezentat aproximativ 110 sportivi, băieți și fete, din 8 localități ale județului Argeș: Țițești, Conțești, Bălilești, Mioveni, Topoloveni, Boțești, Călinești și Băiculești, și din 2 localități din afara județului, respectiv Turnu Roșu din Sibiu și Sudiți din Ialomița. Au fost prezenți fiii satului, domnul Cristi Stanciu, doamna Ligia Dumitrescu, domnul George Dumitrescu, foști jucători de oină, Maestru al Sportului Gheorghe Drăghici, reprezentanți ai autorităților locale și mulți alții.
Întrecerea a debutat cu un meci de seniori desfășurat între echipa Clubului Sportiv Olimpicii și echipa din Turnu Roșu, pentru a le oferi echipelor debutante ocazia de a-și consolida cunoștințele referitoare la elementele tehnice și tactica jocului de „oină în 6”.
„Felicitări tuturor organizatorilor și participanților! Consider că a fost un succes deplin, având în vedere situația actuală! Toți cei implicați în organizarea și desfășurarea competiției merită aplauzele, felicitările și respectul nostru, în primul rând al comunității locale și naționale! Am fost plăcut surprins că și fetele au îmbrățișat acest sport! Repet, super organizare, cu poliție, ambulanță și masă. Felicitări și sponsorilor competiției, toată stima și respectul nostru, domnului Cristi Stanciu! Vă așteptăm și cu alte ocazii! Sunt plăcut impresionat că acest sport a captat și a luat amploare în toată țara! Sper din tot sufletul ca Federația să obțină mai multe fonduri și să atragă o mai mare sponsorizare pentru organizarea și desfășurarea unei competiții la nivel național, într-o tabără la mare, de 2 săptămâni cum era pe vremea noastră. Cred că ar atrage cu siguranță mult mai mulți tineri către acest sport! Felicitări încă o dată!”, a declarat domnul Cristi Lungu, fost jucător de oină la echipele Pacea Țițești și Dacia Pitești.
În cadrul evenimentului a avut loc și o slujbă de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi, oficializată de părintele Daniel Nicu.
Rezultatele înregistrate în urma desfășurării competiției sunt următoarele:
Clasament Gimnaziu fete:
- Școala Gimnazială Băiculești – coordonator prof. Cosmin Mazilescu
- Școala Gimnazială Călinești-Vale – coordonator prof. Marian Ilie
- Şcoala Gimnazială „Apostol D. Culea” Sudiţi – coordonator prof. Nicolae Ilie
- Școala Gimnazială Bălilești – coordonator prof. Narcis Costinel Ilinca
Clasament Gimnaziu băieți – debutanți:
- Școala Gimnazială Bălilești – coordonator prof. Narcis Costinel Ilinca
- Școala Gimnazială Ilie Stoenescu Boțești – coordonator prof. Narcis Pîslaru
- Școala Gimnazială Conțești – coordonator prof. Ana Nicolescu
Clasament Gimnaziu băieți – avansați:
- Școala Gimnazială „Matei Basarab” Turnu Roșu – coordonator prof. Laurențiu Șiclovan
- Școala Gimnazială Băiculești – coordonator prof. Cosmin Mazilescu
- Școala Gimnazială „Apostol D. Culea” Sudiți – coordonator prof. Nicolae Ilie
- Școala Gimnazială „I.C. Lăzărescu” Țițești – coordonator prof. Valeriu Crăciun
- Școala Gimnazială Călinești-Vale – coordonator prof. Marian Ilie
Clasament Liceu – băieți:
- Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni – coordonator prof. Georgiana Zaboloteanu
- Liceul Tehnologic Topoloveni – coordonator prof. Mihaela Manac
Clasament Seniori:
- Turnu Roșu – coordonator prof. Laurențiu Șiclovan
- CS Olimpicii – coordonator Gheorghe Stoica
- Tinerețea Boțești – coordonator prof. Ion Irinel Vasilescu
Meciurile au fost arbitrate de brigada formată din Gheorghe Stoica (Țițești), Ioan Gomonea (Turnu Roșu) și Andrei Brădescu (Turnu Roșu).
Mulțumim echipei de voluntari și tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea evenimentului, fiecare dintre ei având un rol esențial în reușita acestei ediții: foto și video – Teodora Nicu și Ramona Popa, transmisiune în direct – Monica Ilie, sonorizare – Marius Stoica, moderator – Victor Popa, ambasadorul „tinerei generații” – Teodor Popa
Reacțiile colectate de pe rețeaua de socializare pe care s-a popularizat evenimentul și rezultatele acestuia sunt consemnate în cele ce urmează:
„Pot spune ca m-am simțit foarte bine, evenimentul a fost un succes, au fost echipe bine antrenate, iar organizarea bine pusă la punct. Sper că la anul să fim mult mai mulți! Pentru Gloria Sportului Românesc, Înainte!”, a declarat Silviu Filip, elev în cadrul Liceului Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni și component al echipei de seniori din cadrul C.S. Olimpicii.
„O activitate extraordinară, copiii au fost în prin plan, iar bucuria jocului a captivat orice participant la acest eveniment. Implicarea organizatorilor este una lăudabilă, toată organizarea a fost la superlativ. Țin să mulțumesc mult pentru această invitație, pentru inițierea pe care am primit-o în vederea participării la această competiție. Lucrurile bune încep întotdeauna din pasiunea și implicarea unor oameni care își doresc să păstreze tradiția și autenticitatea. Felicitări întregii comunități din Țitești, organizatorilor evenimentului, celor ce au investit în acest proiect. Este fantastic să vezi că pasiunea și dedicarea sunt răsplătite cu bucurie și entuziasm.”, a declarat doamna profesor Ana Nicolescu, coordonatoarea echipei Școlii Gimnaziale Conțești.
„Felicitări pentru organizarea impecabilă! Munca, dedicarea și atenția la detalii au transformat acest eveniment într-un adevărat succes. Este o dovadă a profesionalismului și talentului vostru de a coordona totul atât de bine. Mulțumim Oliver, domnului Gigi Stoica, doamnei Director și întregii echipe din jur, pentru eforturile și energia investită – ați reușit să creați o experiență memorabilă pentru toată lumea. Bravo și la cât mai multe realizări de acest fel!”, a declarat domnul profesor Cosmin Mazilescu, coordonatorul echipei Școlii Gimnaziale Băiculești.
Reacțiile au venit și din partea invitaților din afara județului Argeș:
„Pot spune că m-am simțit extraordinar de bine! Totul a fost frumos, organizarea a fost pusă bine la punct! M-am simțit bine alături de echipele de fete, pe care din rolul de arbitru am putut să le învăț unele lucruri despre oina! Felicitări vouă!”, a declarat Andrei Brădescu, arbitru al competiției dedicată fetelor și component al echipei de seniori din Turnu Roșu.
„Felicitări pentru organizarea extraordinară! Felicitări, tuturor participanților! Am participat la toate edițiile și totdeauna am fost impresionați de organizarea exemplară a acestui Memorial! Mi-ar plăcea ca și cei din centrul țării să organizeze astfel de evenimente. Au fost foarte mulți jucători, profesori, antrenori care ar merita astfel de evenimente!”, a declarat doamna Ecaterina Șiclovan, profesor în cadrul Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” Turnu Roșu – Sibiu.
„Felicitări organizatorilor și tuturor participanților!“ , a declarat domnul Ilie Nicolae, coordonatorul echipei Școlii Gimnaziale „Apostol D. Culea” Sudiți – Ialomița.
Iată și reacțiile altor participanți:
„Sunt unul dintre cei care au primit binecuvântarea celor care au făcut și încă mai fac istorie în oină. Energia de a face a celor a căror memorie a fost cinstită, învățătorul Constantin Dumitrescu și profesorii Mărioara și Dode Stanciu, a alimentat și inspirat fiecare persoană implicată, reușindu-se astfel organizarea și desfășurarea unui eveniment care va rămâne în amintirea tuturor ca o acțiune fără precedent în comuna Țițesti, din județul Argeș în ceea ce privește revigorarea jocului sportiv românesc din această parte a României. Vă mulțumesc tuturor pentru păstrarea și promovarea valorilor românești. Oina este sportul național al românilor!”, a declarat Victor Popa.
„Felicitări participanților, sponsorilor și organizatorilor! Vă îndemn să susțineți în continuare OINA și să o iubiți” a declarat Ion Costache, unul dintre participanții veniți în mod special împreună cu familia să vadă evenimentul sportiv.
„O inițiativă foarte bună! Vă admir și vă respect! Nu am văzut o asemenea mobilizare din vremea când tatăl meu era „pe val”. Felicitări și e minunat că faceți acest lucru.”, a declarat Ligia Dumitrescu.
Ecourile derulării proiectului „Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport” au reușit să atragă atenția mass-mediei, așa încât la evenimentul sportiv Memorialul „Constantin Dumitrescu și soții Stanciu” au fost prezenți domnul Constantin Pașol, jurnalist radio în cadrul postului Radio România Antena Satelor, respectiv domnul Bogdan Burhan, redactor sportiv la postul de televiziune Muscel TV.
Interviurile realizate de cei doi reprezentanți ai presei au fost difuzate la radio și pe canalul TV, mai sus amintite.
Pornind de la sloganul „De la vis la realitate este doar un singur pas”, în cadrul demersurilor de implementare ale proiectului „Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport” intenționăm să „împuternicim” reprezentanții autorităților locale din fiecare „Centru” să păstreze și să promoveze valorile și tradițiile românești, printr-un legământ între toți membrii comunității ce va fi rostit de unul dintre reprezentanții tinerei generații. Oina este sportul nostru național.
În perioada ce urmează, membrii echipei de proiect își vor concentra eforturile înspre ducerea la îndeplinirea a ultimelor două obiective ale proiectului și anume stimularea transformării digitale a centrelor Multisport și promovarea activității recreative pentru familie.
Desen realizat de unul dintre elevii claselor primare din cadrul Liceului Tehnologic Topoloveni
Pentru reușita deplină a evenimentului sportiv aducem mulțumirile noastre,
Coordonatorilor echipelor și sportivilor participanți pentru sportivitate,
Partenerilor de implementare, directorilor tuturor unităților de învățământ, pentru asigurarea participării reprezentativelor școlare,
Poliției Stâlpeni, respectiv serviciului de ambulanță Coralin Free Way, pentru asigurarea bunei desfășurări a întrecerii,
Restaurantului „Autoservire Central” pentru masa oferită tuturor participanților,
Sponsorilor: Cristi Stanciu, Farmacia Catena, Banca Transilvania, Nicol Jocker, Digital Design, Benzinăriile Self, Axa Prospect și Urbecop Invest, pentru suplimentarea premiilor, logisticii necesare desfășurării evenimentului și asigurarea altor servicii necesare bunei desfășurări a evenimentului,
Partenerilor media: Radio România Antena Satelor, MuscelTV, Argeș Sport, Bitpress, Evenimentul Muscelean, Ziarul Din Muscel pentru asigurarea mediatizării inițiativei,
Voluntarilor evenimentului sportiv pentru energia și inspirația utilizată la implementarea proiectului, în vederea constituirii unui cadru social și organizatoric favorizant, intitulat „Centrul Țițești”.
Proiectul „Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport”, implementat de Clubul Sportiv Olimpicii, este finanțat prin Programul de Finanțare Nerambursabilă în baza Legii Nr. 350/2005, pentru domeniul sport, Programul Național „Sportul Pentru Toți”, conform contractului de finanțare Nr. 12709/09.05.2024. De asemenea, proiectul este implementat în cooperare cu Primăria Țițești, în baza Acordului de cooperare Nr. 6243/05.07.2024.
Pentru mai multe informații despre proiect, vă invităm să urmăriți activitatea publicată, în timp real, pe pagina de Facebook dedicată, dar și pe pagina „Argeșul Redescoperă Oina”, și de asemenea paginile dedicate inițiativei din Argeș publicate prin intermediul partenerului media:
https://www.facebook.com/CentrulTitestiNodLocalAlReteleiMultisport/
https://www.facebook.com/argesulredescoperaoina/.
https://www.academiademiscare.ro/proiecte/centrul-titesti/
https://www.academiademiscare.ro/argesul-redescopera-oina/
Haideți să descoperiți alături de noi, prin joc și voie bună, frumusețea sportului nostru național, oina!
Cu implicare,
Președinte Clubul Sportiv Olimpicii – Oliver Ioniță
E-mail: clubsportivolimpicii@gmail.com