Ai zice că un sport care nu este mediatizat aşa cum este fotbalul sau tenisul, spre exemplu, nu ar putea naşte atâtea orgolii şi supărări. Ei bine, oina, sportul nostru naţional, a reuşit să supere un grup de cetăţeni din Ţiţeşti care, în nenumărate rânduri, ne-au sunat pentru a spune partea lor de adevăr cu privire la… Memorialul ,,Constantin Dumitrescu şi Maria Stanciu” la oină. Oamenii s-au sesizat în urma unui comunicat de presă, în care erau comunicate de către organizatori informaţii cu privire la această competiţie. Vă redăm, mai jos, punctul de vedere al unuia dintre cei care se declară a fi ,,un iubitor de oină” şi care ne enumeră care sunt nemulţumirile sale cu privire la informaţiile din comunicatul oficial primit din partea organizatorilor. Nemuţumiri care nu ştim cât de îndreptăţite sunt, în contextul în care organizatorii au menţionat, pe scurt, datele pe care le-au considerat de cuviinţă. Aşadar, cităm:
,,. In primul rand, in articol nu se mentioneaza faptul ca orasul Mioveni a participat numai cu echipa de fete, iar comuna Titesti a partcipat cu 2 echipe de baieti. Clubul Dacia Mioveni 2012 nu a fost partener al acestui memorial, principala institutie care a creat conditii propice desfasurarii evenimentului a fost Scoala gimnaziala ,,I. C. Lazarescu" – Titesti prin baza sportiva adecvata jocului de oina, bannere cu inscriptiile competitiei, materiale de joc: mingi si bastoane de oina puse la dispozitie si celorlalte echipe participante. Unul din sponsorii memorialului a fost fiul regretatei profesoare Maria Stanciu, domnul Cristinel Stanciu, care a oferit participantilor dulciuri si racoritoare, iar alt sponsor a fost DJST Arges care a oferit un set de tricouri si diplome echipelor. La festivitatea de deschidere, antrenorul echipei din Ţiţeşti, fost elev al celor doua personalitati, a vorbit despre amprenta pusa de acestia asupra sportului nostru national si nu numai asupra acestuia. Totodata, s-a lansat ideea organizarii unui nou memorial la Boţeşti pentru un contemporan cu cei doi, adeversar ani in sir al echipei din Ţiţeşti si anume Victor Zamfira. Arbitrajul a fost asigurat de cunoscutii arbitrii, fosti jucatori la Dinamo Bucuresti, actualala Straja Bucuresti, Gheorghe Stoica si Cristian Patrascu. Chiar daca la inceputul zilei cele cateva picaturi de ploaie puneau sub semnul intrebarii desfasurarea competitiei, vremea s-a dovedit a fi perfecta pentru joc. O parte din localnici, buni cunoscatori ai jocului de oina si fosti practicanti ai acestuia au asistat la disputele din teren, ba chiar mai mult, si-au reamintit de momentele de glorie ale echipei ,,Pacea Titesti" executant cateva lovituri de baston. La categoria masculin, meciurile s-au desfasurat in aer liber – ,,oina in 11", iar la feminin meciurile au avut loc in sala de sport a scolii, respectiv ,,oina in 6".
Scorul memorialului a fost 17-0 realizat de echipa Titesti 1 in fata echipei din Vranesti. In urma desfasurarii competitiei, clasamentele arata astfel: la categoria masculin, locul 1: Titesti , locul 2: Baiculesti, locul 3: Vranesti, iar la feminin, locul 1: CS Dacia Mioveni 2012, locul 2: Baiculesti. La editia urmatoare, pe langa intrecerile de oina, se va organiza si un concurs de ,,cultura oinistica si de biografie a celor doi titani ai oinei argesene".
Cu respect,
Un iubitor de oina.”
După o astfel de poziţie, îmi dau seama că, în fapt, marea nemulţumire a iubitorului de oină este că pur şi simplu ar fi dorit să se scrie mai în detaliu despre acest eveniment care, pentru comunitatea din Ţiţeşti, este unul cu o importanţă mai aparte.
Aşteptăm ca împătimitul nostru cititor să ne trimită cronici ale meciurilor de oină şi când vor mai avea loc astfel de competiţii şi-i mulţumim pentru rândurile scrise.