Duminică se dă startul la Campionatul European Universitar de Baschet 3×3 de la Lodz, Polonia!
Universitatea din Pitești va participa la această competiție cu echipa feminină și cea masculină.
Pe plan european, U Pitești a cucerit medalia de aur cu echipa feminină în anul 2018 la Coimbra, iar pe plan național este campioana ultimelor trei ediții. Echipa masculină este campioana ultimelor patru ediții și a ocupat un loc 5 european. La Campionatul Național disputat la București în luna mai, U Pitești a trecut în ambele finale de ASE București.
Echipele vor fi coordonate de Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Leonard Julien Fleancu și de Conferențiarul Universitar doctor, Florin Cojanu!
Pentru această competiție, U Pitești are la dispoziție jucători valoroși, foști si actuali componenți ai lotului național de seniori.
Lotul masculin este compus din:
- Cristian Mainea – locul 4 în clasamentul național
- Cristian Chițu – locul 1 în clasamentul național
- Marius Ciotlăuș
- Mario Lazăr
Lotul feminin este compus din:
- Alina Podar
- Ecaterina Armanu
- Teodora Neagu
- Dora Ardelean
Florin Cojanu:
„Bazându-ne pe experiența și componența echipelor pe care le avem dispoziție, ne propunem obținerea unei clasări în primele trei echipe ale turneului atât la feminin cât și masculin.”
În prezent, Facultatea de Educație Fizică și Sport Pitești are în programele sale educaționale 15 băieți și 20 fete, toți jucători de baschet de înaltă performanță, printre care trei participante la Jocurile Olimpice de la Tokio.
Bittpress: Cum reușește Universitatea din Pitești să atragă atât de mulți jucători de înaltă performanță?
Florin Cojanu:
”Nu cred că există o rețetă anume, iar secretele profesionale nu pot fi spuse. Am putea totuși afirmă că există mai multe considerente care sunt atractive:
– Experiența altor sportivi care s-au format la Pitești
– Climatul propice oferit de facilitățile de studiu
– Oportunitatea de a-și forma competențe în domeniul Științei Sportului”
Bitpress: Cum se îmbină nivelul universitar cu baschetul profesionist?
Florin Cojanu:
”Există întotdeauna o legătură între performanță și studiu, iar mediul universitar vine ca o completare teoretico-metodică a ceea ce zilnic se întâmplă practic în performanță.”
Am stat de vorbă și cu principalii jucători de la ambele echipe, aceștia aflându-se la prima experiență la Europeanul Universitar.
Întrebați cum văd și ce așteptări au de la acest turneu, aceștia au răspuns:
Ecaterina Armanu:
”Este pentru prima oară când particip la Campionatul European Universitar și sunt foarte entuziasmată. Consider că mergem acolo cu o echipa competitivă și ne dorim să facem un rezultat cât mai bun, poate chiar să urcăm pe podium.”
Cristian Mâinea:
”Acest turneu este o nouă experiență pentru mine și îmi doresc să dau totul alături de colegii mei. Ca așteptări, sunt convins că nu este un turneu ușor, suntem într-o formulă nouă, dar avem toți experiență în 3×3, îmi doresc să avem un parcurs cât mai bun în competiție și sper să ne întoarcem cu o medalie.”
Despre baschetul 3×3
Baschetul 3×3 a devenit disciplină olimpică începând cu ediția de la Tokio 2020, fiind organizată în 2021 din cauza pandemiei mondiale.
România este unul dintre ambasadorii acestui sport, a ajutat decisiv prin organizarea multiplelor turnee pentru a deveni disciplină olimpică. Echipa feminină a României a fost prezentă la această ediție a Jocurilor Olimpice, ocupând locul 7.