Primarul din Mosoaia Florea Ene face parte din categoria acelora care nu se plang si nici nu stau cu mana intinsa. Majoritatea lucrurilor le-a facut gospodarindu-se din bugetul local si se poate spune ca a realizat, in doi ani de primarie, mai multe decat au facut alti edili, si cu ajutor primit de la Guvern. Tragand linie dupa o jumatate de mandat, primarul din Mosoaia poate merge cu fruntea sus printre cei care l-au votat, infrastructura si educatia fiind principalele sale prioritati. Cititi mai jos un interviu realizat pentru Buletinul Comunei Mosoaia!
Daca ar fi sa vorbim despre cei doi ani care au trecut din acest mandat, care sunt principalele reusite ca primar?
Sunt multe lucruri de spus, insa vom trece in revista doar o parte. Putem vorbi de doua proiecte foarte importante pentru cetatenii comunei noastre: in prezent, gospodariile din comuna Mosoaia beneficiaza in proportie de 100% de apa curenta si, poate cea mai mare realizare, am reusit sa finalizam si proiectul de introducere a retelei de gaze in toate satele localitatii. De asemenea, o atentie deosebita am acordat retelei de drumuri, ultimele realizari constand in asfaltarea mai multor strazi aflate la granita cu Pitestiul – Pinilor si Fundatura Campului, la care se adauga cele din zona strazii Gazului – Aleea Fagetului, Aleea Frasinului si Aleea Stejarilor.
Tineti mult la imaginea comunei…
Cum sa nu. Este comuna in care m-am nascut, m-am dezvoltat si traiesc. Apropo de imagine, am reusit sa amplasam placute indicatoare la fiecare intrare sau iesire din sate, dar si pe fiecare strada a comunei, atat pentru turisti, cat si pentru locuitori. Acum avem in derulare un proiect prin care amenajam statii de autobuz moderne, iar reteaua de iluminat public este in curs de modernizare.
Stiu ca va framanta foarte mult problemele elevilor din comuna Mosoaia. Cum va propuneti sa imbunatatiti situatia si sa-i ajutati pe copii?
Avem multe planuri in acest sens. De altfel, cateva au fost deja aplicate. Am fost mereu preocupati sa asiguram cele mai bune conditii pentru invatamantul din localitate, anul acesta executandu-se lucrari de reparatii capitale la scoala cu Clasele I-VIII Mosoaia, unde invata toti elevii din comuna, prin comasare. Una dintre cele mai mari dorinte ale mele este aceea de a pastra copiii din Mosoaia la scoala de aici, pentru ca – fiind aproape de Pitesti – unii au ales sa mearga acolo. Incercam sa-i stimulam pe cat putem si am avut bucuria sa constat ca au inceput sa ramana in localitate. Nu prea mai pleaca, iar cativa chiar s-au intors din nou la scoala noastra.
Cum ii stimulati sa ramana?
Una dintre cele mai recente masuri pe care le-am luat, la
nivelul Consiliului Local, a fost aceea de a dubla bursele sociale acordate copiilor. Pana acum primeau 150 de mii de lei vechi pe luna, iar de acum vor primi 300 de mii de lei lunar. Este un efort pe care noi il sustinem, dar este spre binele copiilor si speram sa-i determinam sa aiba incredere in scoala din comuna Mosoaia. In plus, am eliminat sistemul de invatamant simultan, iar acum fiecare invatator are clasa lui. Sunt cel putin 20 de copii in fiecare clasa, scoala beneficiaza de ajutorul primariei si prin asigurarea lemnelor necesare pentru incalzire, instalatia electrica a fost pusa la punct, este cald in sali… Am tot interesul ca elevii nostri sa ramana la noi si imi doresc sa dezvolt invatamantul din comuna si sa devina mai performant. Cadrele didactice sunt profesioniste si de mare calitate.
Ati muncit pentru a-i pastra pe copii si se vede…
Din fericire, se vede. Ma bucur ca incep sa revina la scoala
din comuna si observ ca nu mai pleaca alti copii spre oras. Asta inseamna ca eforturile noastre nu au fost in zadar. Nici de acum inainte nu vom ignora invatamantul local. Eu imi propun, si am mai spus asta, sa construim o scoala moderna in centrul comunei, unde copiii sa dispuna de toate facilitatile.
Ce va propuneti pentru 2011?
Sa terminam proiectele incepute si sa incepem altele noi, la fel de importante pentru comuna. Sa modernizam in continuare drumurile din localitate, sa continuam reabilitarea si modernizarea retelei de energie electrica, consolidarea malurilor de pamant in zonele unde s-au produs alunecari de teren si multe altele.