2,1K
Coface Romania a realizat un studiu privind situatia sectoriala a falimentelor din anul 2010 in toate judetele, inclusiv in Arges. Conform studiului, numarul falimentelor inregistrate in 2010 a crescut cu 18% fata de numarul de falimente din 2009.
Primele trei pozitii ale clasamentului – comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii – raman neschimbate pentru al treilea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor in care se inregistreaza cele mai multe falimente. Numarul de firme din aceste sectoare care au intrat in faliment se situeaza la 54% din total.
In ceea ce priveste comertul, principala problema a fost scaderea cererii, dublata de cresterea preturilor. Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii in anul care s-a incheiat au fost scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, scaderea puterii de cumparare si deteriorarea comportamentului de plata al partenerilor. Transporturile si industria activitatilor de servicii conexe intreprinderilor completeaza topul primelor 5 sectoare falimentare.
Sectoarele cu cele mai agresive cresteri procentuale ale firmelor aflate in diverse stadii de insolventa sunt: industria extractiva (+87,04%); activitati recreative si sportive (+65%); sanatate si asistenta sociala (+ 48,94%); intermediere financiara (+41,73%); activitati prestate intreprinderilor (+36,87%) si tranzactii imobiliare (+30,25%). La polul opus, singurele exceptii, unde numarul de insolvente a scazut in 2010 comparativ cu 2009, sunt agricultura si salubritatea.