2,5K
Un proiect de lege prin care sunt eliminate locurile cu taxa la facultatile de stat a fost adoptat tacit de catre Camera Deputatilor, urmand sa ajunga, in curand, pe ordinea de zi a Senatului, camera decizionala in acest caz. Lumea universitara a fost aruncata, practic, in aer, multi dintre profesori protestand vehement si afirmand ca o astfel de lege ar insemna disparitia de pe harta invatamantului romanesc a unei bune parti a universitatilor de stat. Tiberiu Avramescu, profesor de economie in cadrul Universitatii de Stat din Pitesti, sustine ca respectivul proiect ar avantaja facultatile particulare si ca Universitatea pitesteana ar putea sa ajunga de la 15.000 de studenti, cat are in prezent, la 3.000 de studenti, sau chiar sa se desfiinteze.
,,Consecintele unei astfel de masuri, daca va fi pusa in practica, sunt dintre cele mai grave. Invatamantul romanesc este si asa subfinantat, iar locurile subventionate de catre stat sunt din ce in ce mai putine. Anul acesta, Universitatea Pitesti a primit cu 300 de locuri subventionate mai putin decat anul anterior. Daca s-ar pune in aplicare o astfel de lege, s-ar crea o discriminare intre invatamantul de stat si cel particular. Si universitatile private vor primi locuri subventionate de la stat. De asemenea, ar putea fi desfiintate multe dintre universitatile de stat. Universitatea Pitesti, spre exemplu, are circa 15.000 de studenti, iar daca s-ar adopta legea, ar mai ramane cu 3000-3.500 de studenti. Asta inseamna sa renuntam la o baza materiala in care s-a investit enorm si care nu va mai avea de cine sa fie folosita, iar ca o multime de cadre didactice isi vor pierde locurile de munca, majoritatea acestora fiind doctori. Probabil ca se vor pierde multe specializari, facultati si, foarte probabil, nu va mai exista o universitate de stat la Pitesti, ca entitate de sine statatoare, ci un fel de sectie ce va tine de un centru universitar foarte mare.” a declarat profesorul Tiberiu Avramescu.
Proiectul de lege initiat de doi parlamentari PDL mai prevede ca raportul dintre numarul studentilor scolarizati intr-o promotie, la un program de studiu, si cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1. In prezent, potrivit statisticilor oficiale, acest raport este de 28,4 studenti la un cadru didactic universitar, acest raport fiind, potrivit unei analize a Fundatiei „Dinu Patriciu" (fundatia de casa a lui Basescu, mai nou), cel mai mare din toata Uniunea Europeana. Astfel, la nivel european, media este de 16 studenti la un profesor, in timp ce in SUA raportul este de 15,1 la 1.