1,4K
Mentinerea pretului si cresterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor sa nu mai acumuleze pierderi timp de cateva luni, insa in luna septembrie este necesara o noua crestere a preturilor, considera E.ON Romania.
,,Hotararea Guvernului de modificare a Legii gazelor si decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% preturile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de catre operatori a noi pierderi pentru urmatoarele luni. Totusi, din cauza previziunilor de crestere a pretului gazelor din import pe perioada iernii, in luna septembrie va fi necesara o alta crestere de preturi", apreciaza conducerea E.ON .
Guvernul si ANRE au decis, saptamana trecuta, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, populatia sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa ramana constante. Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei. Pe de alta parte, consumatorii industrali vor plati, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate. ,,Implementarea noilor reglementari ne va permite doar stoparea acumularii de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. In sezonul rece, cand consumul va fi mai mare iar pretul gazelor naturale din import va depasi 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preturilor reglementate iar in septembrie va fi necesara o noua crestere"precizeaza E.ON.
ANRE estimeaza ca pretul gazelor naturale importate din Federatia Rusa ar putea fi mai mare cu 15,2% in trimestrul al treilea fata de inceputul anului si va ajunge la 460 dolari/1.000 metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi in luna ianuarie a acestui an.