1,2K
In decembrie 1989 s-a produs o modificare importanta in societatea romaneasca, prin caderea regimului comunist. Moment in care multi s-au bucurat, asteptand miracole de la noua societate capitalista. Una dintre „binefacerile” perioadei respective a fost aceea a desfiintarii CAP-urilor, cooperativele de productie care au ajuns acum ruine, terenurile fiind impartite proprietarilor de drept.
Numai ca acum multi oameni au ajuns sa regrete aceste CAP-uri. Am fost recent la tara, intr-o comuna argeseana, in care oamenii mai ca ar fi dispusi sa se revina la vechiul regim! Regreta perioada in care „era de toate” la CAP, caci acum pamantul sta nelucrat sau e prea scump pentru a fi cultivat cu cele necesare.
Sunt, de asemenea, sate intregi din care au disparut vitele, iar la magazinele comunale sunt cozi pentru lapte si branza la fel ca la oras. Se incearca acum revenirea la un sistem de asociere a proprietarilor pentru a se putea face o agricultura performanta, dar este foarte greu sa se reuseasca, pornind fie si de la ideea ca s-a impamantenit deja constiinta proprietatii. Principiu care se bate cap in cap cu nostalgia dupa perioada in care totul era la comun. Cu mici exceptii, acum se face doar agricultura de subzistenta si cu mijloace demne de o alta epoca a dezvoltarii umane.