Argesenii risca amenzi cuprinse intre 200 si 1.000 de lei daca refuza sa raspunda sau daca furnizeaza informatii gresite. De asemenea, recenzorii care vor face erori vor plati. Daca nu vor respecta confidentialitatea datelor declarate de oameni, vor achita amenzi cuprinse intre 5.000 si 1.500 de lei. Ultimul recensamant a fost realizat in anul 2002, populatia judetului Arges fiind atunci stabilita la 647.000 de persoane.
Pe baza informatiilor culese in timpul recensamantului, vor fi elaborate politici publice legate de constructia de scoli, retele de apa si canalizare sau locuri de joaca pentru copii. Vor fi inregistrati toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate, precum si persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta) in Romania sau o resedinta temporara, indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal.
In ceea ce priveste locuintele, la recensamant se vor inregistra toate cladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate scolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilisti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) si locuintele din cadrul acestora. Nu se vor inregistra cladirile administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare, daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun.