Cand problemele legale te pandesc, ocheste un avocat si cere-i consultanta cat mai repede! Acesta te poate salva din ghearele infractionalitatii si iti poate asigura un somn linistit
Vizita la cabinetul de avocatura ar trebui sa devina o practica normala in randul cetatenilor implicati in diferite activitati cu aplicabilitate juridica, acest lucru fiind mai mult decat necesar in anticiparea problemelor de ordin legal. Cum este mai bine sa previi decat sa tratezi, asigura-te ca ai dat de un avocat bun, care te poate ghida in labirintul juridic si care iti mai calmeaza din inflamarea dosarului de la tribunal.
Considerata una dintre cele mai vechi si respectabile meserii din lume, avocatura pare sa piarda din aprecierea societatii, de vina fiind si coordonatele practicii indoielnice pe care unii din reprezentantii acestei profesii o exercita atunci cand sunt chemati sa solutioneze diferite spete. Demotivarea de care dau dovada clientii atunci cand se pune problema sa apeleze la un specialist legal este extrasa din antecedentele mediatizate in ultimii ani si pierderea credibilitatii avocatului in ochii justitiabililor.
Cum problemele de natura juridica nu intarzie sa apara – din contra, se ivesc la tot pasul – avocatul ar trebui sa reprezinte persoana de incredere, care sa traseze si sa anticipeze directivele oricarei probleme de ordin legal. El este cel care isi foloseste aptitudinile teoretice si practice pentru a evita, in cel mai bun caz, problematici juridice cauzate de lipsa de informatie a clientului in cauza. Cazurile ideale sunt cele anticipative, cand consultarea unui avocat inainte de semnarea oricarui contract, fie el de munca sau comercial, poate sa salveze multe infatisari la tribunal.
Avocatul de familie
Desi nu pare o alaturare fireasca de termeni, avocatul de familie sau, mai bine-zis, sfatuitorul legal, este mai mult decat binevenit la orice tentativa de initiere a unei afaceri, de semnare a unui contract sau de participare la o negociere. Primirea in familie a consultantului legal nu ia automat vreo conotatie afectiva, nu trebuie sa il inviti la aniversari sau la sarbatori crestinesti; avocatul trebuie consultat ori de cate ori ai o problema juridica pe care nu o poti controla singur.
Usile cabinetului de avocatura iti sunt mereu deschise, fie ca te prezinti cu un draft de contract, pentru a anticipa anumite vulnerabilitati pe care semnarea acelui act le poate atrage, fie ca vrei sa iti rezolvi un proces aflat deja pe rol. Unui avocat ii poti aroga chiar si dreptul de a te reprezenta intr-un anumit context, tocmai pentru a fi sigur ca interesele tale sunt bine reprezentate si nu vei fi pasibil de anumite repercusiuni greu de reparat. Eviti, in acest mod, o serie de costuri suplimentare, timp si resurse de energie alocate, uneori in van, remedierii unei actiuni juridice.
Avocatii – bunii samariteni in ale voluntariatului
Problema cu care se confrunta multe cabinete de avocatura tine de spectrul financiar si de abordarea pe care clientii o afiseaza cand vine vorba de achitarea unei consultatii juridice.
Cei mai multi dintre ei nu constientizeaza faptul ca expunerea problematicii in cauza in fata unui avocat are un pret, de multe ori modic, dar care justifica efortul pe care reprezentantul legal il face in solutionarea cazului, consultatia fiind premisa actiunilor viitoare de rezolvare.
Exista, bineinteles, ca in orice domeniu de practica, si cazuri de voluntariat pe care avocatii se angajeaza sa le clarifice, dar acestea apartin de optiunea personala sau de anumite evenimente care atrag aceste gesturi, sa le numim civice.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro. Aici, la sectiunea Subiecte, avocat Georgiana Stefanescu alaturi de invitata sa, avocat Cristiana Uzuna discuta despre statutul avocatului roman.