Majoritatea asociatiilor de proprietari din Pitesti alearga, cum se spune, dupa contractarea unor lucrari de reabilitare termica a blocurilor. ii tenteaza ideea de a-si reabilita blocul cu bani de la Guvern si de la Primarie (in total, 80% din costuri), dar bani inca nu au fost alocati in acest sens.
Asociatiile ar trebui sa fie insa preocupate si de consolidarea blocurilor care prezinta risc seismic. Din pacate, la Pitesti nu a fost efectuata nici macar o singura expertiza pentru determinarea gradului de risc, desi sunt destule cladiri vechi.
Toate costurile, in acest caz, ar trebui suportate de asociatie. in ceea ce priveste reparatiile si consolidarea in sine, acestea sunt scumpe si, desi exista programe guvernamentale pentru ele, in lipsa unei expertize nu pot fi alocate fonduri.
Dupa 18 ani de la publicarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, reprezentantii autoritatilor locale si centrale nu au date din care sa reiasa costurile medii pe metrul patrat de constructie consolidata si nici costurile estimative pe apartamente, astfel incat locatarii din imobilele incadrate la risc seismic sa se poata orienta in cazul in care decid sa execute lucrari de consolidare.
Constructorii sustin ca intervalul in care variaza costurile de consolidare este de 150-400 euro/metrul patrat, in functie de starea cladirii.