O vorba din batrani spune ca ochii nu mint niciodata. Putem sa ne bazam pe aceasta zicala si cand vine vorba de sanatatea noastra. Citirea irisului, sau iridologia, este o metoda de apreciere a starii de sanatate a organismului pe baza interpretarii imaginii irisului. Mai trebuie sa stim si faptul ca iridoscopia ofera informatii doar despre functiile afectate ale organelor, nu si despre ce boala este vorba.
De exemplu, se poate vedea pe iris ca rinichiul este bolnav, insa nu se poate spune cu precizie daca sufera de litiaza renala, infectie sau tumora. De asemenea, chiar daca iridoscopia poate stabili ca exista o dereglare, pentru o terapie eficienta trebuie sa apelam si la un laborator medical specializat. Totusi, iridoscopia are avantajele ei, indicand ce analize trebuie sa facem, scutind medicul de investigatii inutile. Cat despre acuratetea diagnosticului prin cercetarea ochiului, cele mai precise sunt cele pentru afectiuni renale, pancreatice, ale splinei, hepatobiliare, hipofizare si toxemice. Analizele de laborator le confirma în proportie de 100%. Se verifica si aproximativ 90% din cele pentru infectii, boli de colagen, afectiuni ischemice cardiace si cerebrale si boli pulmonare, circa 80% pentru afectiunile tiroidiene, paratiroidiene, uterine si ovariene si doar 70% pentru unele forme de cancer si parte din dereglarile glandelor sexuale si suprarenale.
Pleoapele cazute pot fi semnul paraliziei faciale, ce apare din cauza unui virus herpetic ce blocheaza semnalele pe care creierul le trimite muschilor fetei. Mai rar, pleoapele cazute pot indica un cancer la plamani. Ochii rosii indica de cele mai multe ori alergii sau conjunctivite. Alta cauza poate fi inflamarea irisului, simptom al spondilitei anchilozante.