"Vecinul de la doi, de deasupra mea, a inceput sa faca lucrari de amenajare a apartamentului. A spart niste pereti, a dat gauri… Nu ma intereseaza ce face la el in casa, dar mi-e teama de aceste lucrari ca vor afecta structura de rezistenta a blocului", ne-a sesizat Marian N. din zona Craiovei, Pitesti.
Ca el mai sunt destui care se tem. Trebuie stiut ca orice modificare in locuinta necesita autorizatie de constructie, chiar daca se sparg ziduri de BCA.
Amenzile pentru zidurile sparte ilegal pot ajunge pana la 100.000 de lei! Moda "bucatariilor americane" sau "open-space" a prins repede la romani, care s-au apucat sa sparga peretii locuintelor dupa bunul plac.
Putini au tinut cont de faptul ca legea le permite sa faca renovari atat timp cat nu modifica structura de rezistenta, adica stalpii, grinzile, peretii de rezistenta exteriori si interiori.
Regula este valabila inclusiv pentru zidurile constuite din BCA, nu doar pentru cele din beton.
Se pot executa fara autorizatie urmatoarele lucrari: reparatii la imprejmuiri, acoperisuri sau terase, atunci cand nu se schimba forma si materialele din care sunt executate; zugraveli interioare; zugraveli exterioare, daca nu se modifica fatada; reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel; montarea sistemelor locale de incalzire, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumului de utilitati.