O echipa de cercetatori japonezi a descoperit cea mai veche galaxie identificata pana acum in Univers, si care are o vechime de 12,91 miliarde de ani, sau se afla la o distanta de 12,91 miliarde de ani lumina de Terra.
Aceasta descoperire a fost posibila datorita unui telescop optic si unul in infrarosu Subaru, respectiv Keck, de pe varful muntelui Mauna Kea din Hawaii, inalt de 4.200 de metri, unde se afla cel mai mare observator din lume pentru astronomie optica, in infrarosu si submilimetrica. La inceputul anului astronomii de la Hubble si o echipa din California, pretindeau ca au descoperit o galaxie veche de 13,1, respectiv de 13,2 miliarde de ani, insa in niciunul dintre cazuri afirmatia nu a putut fi dovedita. Insa, potrivit comunitatii stiintifice avizate, galaxia descoperita de japonezi si denumita „SXDF-NB1006-2” este mai „plauzibila”, deoarece existenta si caracteristicile ei sunt demonstrabile prin metode acceptate.
Actuala teorie acceptata despre Univers arata ca acesta galaxie s-a nascut in urma unei explozii, Big Bang, acum circa 13,7 miliarde de ani. Datorita telescoapelor optice performante, astronomii „trag cu ochiul” chiar catre primele zile ale Universului. Cercetatorii au verificat proportia de hidrogen gazos neutru din vremea cand Universul avea numai 750 de milioane de ani si era mai mare decat azi. La 200-500 milioane de ani dupa explozia Big Bang, partile dense ale norilor de hidrogen neutru s-au contractat sub propria gravitatie, formand primele stele si galaxii.
Sursa:ZME Science