Vaccinul HPV, numit Gardasil sau Silgard, protejeaza femeile de virusul uman papiloma, acesta fiind cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala. Se pare ca acest vaccin este eficient si impotriva verucilor genitale. Aceasta ipoteza a fost prezentata in cadrul congresului Eurogin, in cadrul caruia sunt dezbatute subiecte precum bolile care au legatura cu infectia cu HPV.
Este vorba despre vaccinul care ataca in mod direct patru tipuri de tulpini, 6, 11, 16 si 18, responsabile de cele mai multe boli cauzate de infectia cu HPV, inclusiv verucile genitale. Potrivit unui studiu efectuat in cadrul Institutului German de Epidemiologie si de Prevenire, in Germania, dupa introducerea vaccinarii contra HPV, incidenta verucilor genitale a scazut cu 23% la fetele cu varsta intre 15 si 19 ani. Peste 30% din fetele cu varsta intre 12-17 ani primisera cel putin o doza de vaccin.
Cunoscute si sub numele de condiloame, verucile genitale reprezinta cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Acestea apar sub forma unor leziuni roz sau gri, putand da disconfort in timpul contactului sexual si mancarime. Alteori insa, acestea pot ramane asimptomatice.