1,4K
Miercuri, 21 noiembrie, lumea filmului romanesc a mai pierdut o stea… Actorul Serban Ionescu si-a dat ultima suflare la Spitalul Floreasca din Capitala, in jurul orei 23.30. Vestea a fost data de catre directorul unitatii medicale, Radu Macovei. Actorul, in varsta de 62 de ani, era internat la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca. Acesta a fost internat marti, dupa ce starea de sanatate s-a agravat.
Serban Ionescu mai fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenta Elias in perioada 18 septembrie – 2 octombrie, fiind supus unei interventii chirurgicale. Pe perioada spitalizarii, acesta a fost constient, nu a prezentat tulburari respiratorii si nici nu a necesitat alt tip de ingrijire medicala, astfel incat, pe 2 octombrie, actorul a fost externat. La jumatatea lunii august anul curent, actorul Serban Ionescu a fost diagnosticat cu borelioza.
Avocatul actorului declara atunci ca boala de care suferea Serban Ionescu era este incurabila. ,,Vorbeste, rade, discuta, insa are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici in Germania si a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica. Boala este incurabila, nu exista un tratament care sa duca la vindecare.” preciza acum cateva luni avocatul Catalin Dancu.
Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Este o boala progresiva si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii. Scleroza laterala amiotrofica poate debuta la orice varsta iar mai frecventa este la varsta a doua si a treia. Cauzele sunt necunoscute, dar important de stiut este faptul ca 5-10% dintre pacienti prezinta o forma mostenita a bolii.
Borelioza ce i-a fost diagnosticata initial actorului prezinta aceleasi simptome cu scleroza laterala amiotrofica, afectand la randul ei muschii si alte organe si provocand probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia. Boala, insa, a fost pusa pe seama intepaturii unei capuse. La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.
Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele comisiei medicale, cel care l-a examinat pe Serban Ionescu, a declarat ca actorul nu sufera de neuroborelioza si ca in Romania se asista la un fenomen ingrijorator al ,,epidemiei de diagnostic” legat de aceasta boala.
Din nefericire, ultimele luni de viata ale actorului au fost marcate nu doar de boala, ci si de despartirea dureroasa de sotia sa, Magda Catone.
Despre Serban Ionescu
Serban Ionescu, unul din actorii de elita ai Romaniei, se naste pe 23 septembrie, la Corabia. Copilaria si-a petrcut-o intre Brasov si Caracal, tatal sau fiind pilot de vanatoare. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, apoi cele ale
Institutului de Arta Teatrala si Cinematografie, la clasa regretatului Amza Pelea. Dupa facultate a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, pe scena caruia si-a facut debutul, interpretand numeroase roluri memorabile. Teatrul din Petrosani i-a fost, de altfel, si rampa de lansare.
Prima lui interpretare in Capitala a fost pe scena Teatrului Mic, in piesa ,,Niste tarani!!” de Dinu Sararu, in scenariul si regia Catalinei Buzoianu. A jucat la Teatrul din Sibiu, Teatrul Odeon, iar din 2001 a putut fi admirat la Teatrul National Bucuresti.
Debutul in Cinematografie il are in 1980, cand primeste din partea regizorului Mircea Muresan rolui vietii lui – ,,Ion” -, in ecranizarea romanului ,,Rascoala”. Filmul ce i-a adus notorietate a fost ,,Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”.
A avut roluri in multe ecranizari, de la ,,Horea”, in 1984, pana la ,,Sobolanii rosii” in 1991, filme in care ii sunt apreciate talentul, seriozitatea si modul aparte de interpretare.
Ca si alti colosi ai filmului si teatrului romanesc, Serban Ionescu a ales partituri in filme de televiziune care, desi aparent sunt privite ca filme comerciale si telenovele, rolurile acceptate de el sunt pline de substanta si de o interpretate remarcabila, ca Emilian din ,,Om sarac, om bogat” din 2006, ,,Anticamera” din 2008 sau ,,Fiicele marinarului” din 2008, in care a realizat o admirabila creatie actoriceasca.