1,4K
In luna mai, reprezentantii Cabinetului Ponta si FMI vor purta o serie de discutii pe tema TVA-ului diferentiat, un TVA de 9% aplicabil mai intai la produsele de panificatie. Deputatul PSD Mircea Draghici insista ca daca acest demers va fi unul de succes, in sensul ca va scoate la suprafata economia subterana si va aduce incasari la stat cel putin echivalente cu cele de pana acum, TVA-ul sa scada si la alte alimente de baza. Asta, cu atat mai mult cu cat Romania are printre cele mai mari taxe din Europa.
,,Cu totii stim ca, in programul de guvernare cu care USL-ul a castigat alegerile din decembrie 2012, este prevazuta o masura extrem de importanta din punct de vedere fiscal. Ma refer astfel la dorinta Guvernului condus de Victor Ponta de a reduce TVA-ul de la 24% la 19% in orizontul de timp 2013-2016. Pe aceasta cale, doresc sa salut declaratia recenta a domnului prim-ministru conform careia, in discutiile care vor fi purtate cu reprezentantii Fondului Monetar International din luna mai se va ridica propunerea de reducere a TVA-ului la 9% intr-o prima etapa pentru paine si ulterior, pentru alte produse precum fructe, carne sau produse bio.
Daca reprezentantii FMI vor accepta aceasta propunere a guvernului Ponta si masura de reducere a TVA-ului la 9% pentru paine se va introduce in cea de a doua jumatate a anului, atunci o jumatate de an va fi un interval de timp adecvat pentru a evalua efectele masurii asupra reducerii sau nu a evaziunii fiscale. Daca se va dovedi ca incasarile la buget vor fi mai mari cu un TVA de 9%, diminuandu-se astfel evaziunea fiscala, atunci trebuie sa sustinem cu toata convingerea si forta necesitatea extinderii TVA-ului diferentiat si pentru alte produse alimentare. Mentionez ca inca din anul 2010, am initiat, impreuna cu 56 de parlamentari, propunerea legislativa privind modificarea partii introductive a alin.(2¹) al art.140 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, prin care am solicitat reducere la 5% a TVA-ului pentru produsele din cosul zilnic.
O simpla privire asupra cifrelor oficiale ale Comisiei Europene din ianuarie 2013 cu privire la ratele TVA-ului in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arata faptul ca Romania se afla pe locul 3 in grupul statelor cu cele mai mari rate ale TVA-ului. Dupa Ungaria cu un TVA de 27%, Danemarca sau Suedia cu un TVA de 25%, Romania are acelasi nivel al TVA-ului ca cel din Finlanda, de 24%. Cat priveste TVA-ul diferentiat pentru alimente, exemple de state europene precum Italia, Spania, Belgia, Ungaria, Irlanda, Malta sau Slovacia indica importanta unei asemenea masuri pentru sprijinirea producatorilor autohtoni si pentru reducerea evaziunii fiscale.
In acest context, sustin cu incredere si optimism introducerea masurii de reducere a TVA-ului la 9% pentru paine, sperand ca intr-un orizont de timp apropiat TVA-ul diferentiat sa genereze rezultate concrete in eficienta colectarii banilor la bugetul de stat, in sprijinirea agriculturii romanesti, a producatorilor si nu in ultimul rand pentru un trai mai bun al cetateanului roman.” mentioneaza Mircea Draghici, in declaratia sa politica.