3,8K
Prefectul de Arges, Cristian Soare, a ramas socat cand a aflat ca peste 1000 de societati din Arges se ocupa special de exploatarea materialului lemons din Arges, mai exact de macelarirea padurilor argesene, daca ne uitam la ce am avut si ce-a mai ramas. Prefectul s-a declarat nemultumit de activitatea institutiilor de control care se sesizeaza doar atunci cand vreun parlamentar incepe sa faca valuri (cum este cazul deputatului Radu Vasilica) si si-a propus ca, periodic, sa prezinte ,,recolta” celor care ar trebui sa pazeasca padurile, nu hotii.
,,Am discutat cu ITRSV Ploiesti si am cerut o intensificare a actiunilor de control in zonele sensibile, in special zona Salatrucu si Bratia-Aninoasa. Am primit de la ei o situatie a controalelor desfasurate in acest an, cu precadere pe zona Topolog. Rezultatele controalelor arata ca exista mari lacune organizatorice, dar si de aplicare a legislatiei in vigoare. Eu mi-as fi dorit ca institutiile de control sa-si faca simtita prezenta mereu: sa constate comiterea unor infractiuni si sa sanctioneze contraventii sau sa confiste material lemnos, nu doar la sesizarea unor parlamentari. In acest context, am cerut tuturor organelor de control sa initieze controale tematice la agentii economici care desfasoara activitati in zona exploatarii si prelucrarii materialului lemnos : ITM, Garda Finanicara, Directia de Finante.” a declarat prefectul Cristian Soare.
Dupa ce a dispus o astfel de masura, reprezentantul Guvernului in teritoriu a ramas ca la dentist afland ca, in acest moment, in Arges, sunt peste 1000 de societati autorizate sa exploateze si sa prelucreze materialul lemnos! ,,Desigur, materialul lemnos este o sursa de existenta pentru anumite persoane, e normal sa exploatezi o padure ajunsa la maturitate, cand valorifici cel mai bine potentialul sau economic. Insa nu sunt de acord ca exploatarea salbatica, prin taieri la ras, pentru imbogatirea unor indivizi. Acest fenomen trebuie sa inceteze pentru ca acesta atrage pe termen mediu si lung consecinte dezastroase asupra echilibrului mediului inconjurator.” a mai comentat Cristian Soare, adaugand ca… ,,am mult mai multe asteptari de la politie si jandarmerie in acest domeniu al prevenirii si combaterii delictelor silvice. Doresc ca in urmatoarea perioada sa ma intalnesc cu toti sefii de sectii rurale de politie, cu sefii de politie din orase si municipii si cu sefii de servicii pentru a le transmite acest mesaj al tolerantei zero fata de delictele silvice.”.