1,9K
Senatorul Serban Valeca este unul dintre cei care il sprijina pe primarul Mioveniului, Ion Georgescu, in demersul sau de a realiza un parc industrial, tehnic si stiintific. Daca propunerea sa va fi acceptata, atunci Valeca ar putea fi si… nasul acestui parc, intrucat a venit cu propunerea unei denumiri: ,,Lansez o provocare: un concurs public de idei pentru denumirea parcului si vin si eu cu o propunere: TehnoRoM, de la Tehnologie, Romania si Mioveni.”
La evenimentul de lansare a acestui proiect, senatorul de Mioveni a prezentat si un scurt istoric al parcurilor tehnologice: ,,Prima idee a construirii unui parc tehnologic a venit in 1950, in Silicon Valley. Universitatea Stanford a creat un astfel de parc tot pe fondul unei crize economice la vremea respectiva. A urmat Franta in 1960 si Japonia in 1970. In momentul de fata sunt peste 400 de parcurti stiintifice si tehnologice la nivel mondial, dintre care 150 in SUA, 111 in Japonia si 52 in China.”
Potrivit parlamentarului, astfel de parcuri tehnologice sunt binevenite pe timp de criza, atunci cand solutiile care vin din zona administratiei locale si a mediului academic sunt mult mai valoroase decat masurile asteptate din zona politicului, eficient doar pe termen scurt (in cazuri fericite: ,,De cativa ani trecem printr-o recesiune economica si bancara pe care o resimtim cu totii, si oameni obisnuiti, si oameni din mediile academice, dar mai ales agentii economici. Factorul politic, asa cum a reiesit din discutiile care au fost in foarte multe tari, nu poate oferi solutii pe termen lung, ci poate asigura doar un echilibru economic pe perioade scurte, cativa ani de zile. Solutiile trebuie date de mediul academic, alaturi de autoritatile locale si de invenstitori.”
Senatorul Valeca apreciaza ca realizarea unui parc industrial, tehnic si stiintific la Mioveni comporta mai multe avantaje: ,,Oportunitatea crearii in Mioveni a unui parc industriat si tehnologic este data, in primul rand, de determinarea Consiliului Local Mioveni si a Consiliului Judetean care este alaturi de noi. Apoi exista un studiu de prefezabilitate pozitiv. Exista in localitate doi vectori: industria, alaturi de cercetare si mediul academic. Exista un parteneriat intre Institutul de Cercetari Nucleare si Universitatea Pitesti, foarte vechi. Exista, de asemenea, determinarea posesorilor de teren pentru dezvoltarea parcului si exista interes din partea unor firme romanesti si straine.” La toate acestea se mai adauga si urmatoarele argumente: ,,Apartenenta la un astfel de parc industrial si stiintific poate avea o serie de avantaje. In primul rand sunt facilitatile fiscale: reduceri de impozite locale, amanarea unor plati de TVA pe perioada investitiei si ajutoare de stat pentru investitii si forta de munca si pentru intreprinderi nou create. In al doilea rand, ca o noutate, pe 2 iulie Parlamentul European a aprobat ca in cadrul financiar multianual 2014-2020 sa fie sustinute asemenea parcuri. Se aloca sume foarte mari pentru angajarea sumelor. O data infiintat, parcul poate accesa fonduri foarte importante.” a conchis parlamentarul Serban Valeca.