1,6K
Romanii vor calitate, nu cantitate, la examenul de Bacalaureat. Mare parte dintre acestia considera ca rata de promovabilitate la bacalaureat trebuie sa fie direct proportionala cu nivelul de pregatire al elevilor. In schimb, 14% dintre romani isi doresc ca examenul de la finalul ciclului liceal sa fie promovat de cat mai multi elevi, desi ar fi in detrimentul calitatii, iar 8% dintre parinti ar fi dispusi sa ofere si mita pentru ca urmasii lor sa poata ajunge la o facultate.
Conform unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), nu mai putin de 92% dintre romani nu mai vor sa dea mita pentru promovarea bacalaureatului, in special dupa cazurile consemnate la sesiunea din acest an. In plus, un sfert dintre acestia ii considera vinovati pe profesori pentru ca in fiecare an se discuta despre frauda, in timp ce 13% cred ca vina apartine parintilor, 10% acuza sistemul educational, 10% – elevii, 8% – Ministerul Invatamantului, 6% – Guvernul si 6% – jurnalistii. In total, 86% dintre cei intervievati consider ca profesorii ar trebui sa raspunda penal pentru fraudele de la Bac.
Nu mai putin de 48% dintre respondenti sustin ca au o parere buna, iar alti 17% una foarte buna, despre faptul ca subiectele au fost diferentiate anul acesta la proba de limba romana in functie de profilul liceelor si de orele alocate disciplinei, in timp ce un total de 31% afirma ca au una proasta sau foarte proasta. De asemenea, in opinia a peste jumatate dintre respondenti – 56% -, subiectele de anul acesta de la bacalaureat au fost mai usoare decat in urma cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionati – 37% – apreciaza ca imbunatatirea promovabilitatii fata de anul trecut se explica prin faptul ca elevii au fost mai bine pregatiti.