După ce o bună perioadă de timp funcţiile de inspectori şcolari generali au fost ocupate prin delegaţie, adică prin numire politică, de la centru, anul acesta s-a organizat pentru prima dată concurs. De la începutul lunii martie şi până acum au dat concurs inspectorii din 22 de judeţe. În timp ce în 10 judeţe au fost admişi inspectorii în urma concursului susţinut la Ministerul Educaţiei, în alte 11 judeţe nu s-au găsit concurenţi admişi prin concurs! Nici Dumitru Tudosoiu, şeful învăţământului argeşean. Motivul este mai mult decât hilar: în timp ce unii s-au îmbolnăvit subit când au văzut subiectele, alţii nu sunt mulţumiţi de subiectele primate. Este vorba de concurenţi din judeţele Buzău, Argeş, Arad, Mehedinţi, Bacău, Brăila, Dolj, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea.
Pe de altă parte, până acum, au fost admişi inspectorii din judeţele: Cluj, Iaşi, Sălaj, Hunedoara, Mehedinţi, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Dâmboviţa, Gorj şi Mureş.
Concursul pentru ocuparea postului de inspector şcolar a fost compus din trei părţi: un concurs scris cu 10 întrebări tip grilă, un interviu cu întrebări din partea comisiei şi prezentarea unei oferte manageriale, toate acestea prezentându-se în faţa aceleaşi comisii de examen.
Dumitru Tudosoiu, inspectorul general din judeţul Argeş, vorbeşte despre motive personale, de altfel formula standard prin care te retragi din concurs, dar spune că a făcut şi unele observaţii comisiei.
„M-am prezentat la concurs, mi s-au explicat condiţiile de participare, mi-au spus că examenul scris de tip grilă este numai din management educaţional. Şi atunci am spus comisiei că nu e corect modul ăsta de examinare şi am făcut o cerere de retragere. În viaţa de zi cu zi, lucrez cu Legea educaţiei, cu metodologii, cu proceduri. Am atras atenţia că din 2.000 de pagini nu poţi să dai numai 10 întrebări din management educaţional. Pentru mine, corect şi principial ar fi fost ca să fie subiecte din toată vasta bibliografie.
Când organizez bacalaureat şi toate examenele trebuie să ţin cont de Legea educaţiei, de toate metodologiile, nu numai de managementul educaţional”, spune inspectorul de la Argeş. Nu ştie dacă ar mai participa în cazul în care s-ar organiza un nou concurs.
În condiţiile în care se va organiza un nou concurs o mă gândesc foarte bine dacă mai particip. Din comisia de examen au făcut parte pe lângă secretarul de stat pentru preuniversitar şi un inspector din minister şi trei inspectori care picaseră la acelaşi concurs.” a declarat Dumitru Tudosoiu.
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Gândul că examenul s-a desfăşurat foarte transparent, cu sindicaliştii care au fost pe post de observatori.
„Mă aşteptam să se deruleze aşa cum am plănuit. E foarte simplu cum s-a organizat concursul: sunt 100 de subiecte din toată bibliografia, iar comisia alege în ziua examenului 10 subiecte tip grilă, dintre care 8 în limba română şi alte două în limba străină.” a spus ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu susţine că prin organizarea concursului a vrut să evite şi schimbarea inspectorilor odată cu alegerile electorale.
„Concursul se va relua până vom găsi oameni serioşi care să ocupe acele posturi. N-am spus că nu se va mai organiza alt concurs. Concursul se poate desfăşura foarte, foarte repede. Mandatul meu nu a început acum. Concursul acesta este o etapă, nu s-a desfăşurat aşa cum mi-aş fi dorit, dar dacă asta înseamnă că mi-am început mandatul cu stângul asta dumneavostră să-mi spuneţi.” a conchis ministrul.