Cercetările în Dosarul Alina Bica, în care este implicat şi deputatul argeşean Cătălin Teodorescu, au adus la lumină dezvăluiri şocante. În perioada în care Teodorescu a fost vicepreşedinte la ANRP (2009-2011), au fost soluţionate cu prioritate mai multe dosare, urgenţa fiind motivată de argumente hilare: paranoia, tulburare depresivă, colon iritabil sau chiar hemoroizi!
Un document întocmit de Corpul de Control al Premierului dar şi concluziile la care au ajuns inspectorii Curţii de Conturi relevă faptul că în perioada 1 ianuarie 2008 — 31 decembrie 2011, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost soluționate un număr de 8.136 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001. Dintre acestea, 1.407 au fost soluționate potrivit numărului de înregistrare la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, 2.269 cu prioritate, fiind considerate "cazuri excepționale", iar dintre acestea un număr de 131 de dosare au fost soluționate în favoarea cesionarilor de drepturi la măsuri reparatorii, care s-ar fi aflat în situații de excepție.
Ion Căpăţână, fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie, este unul dintre beneficiarii despăgubirilor ANRP. Diabetul zaharat invocat i-au adus acestuia 1,75 de miliarde de lei vechi.
Conform raportului întocmit de Curtea de Conturi, ,,s-a constatat că în cele mai multe situații analizate în ceea ce privește plata despăgubirilor bănești, nu a fost respectată ordinea cronologică a depunerii cererilor de opțiune, în timp ce despăgubirile plătite pe cazuri excepționale au avut la bază adeverințe eliberate de medicul de familie, în general pe cazuri de boli specifice bătrâneții: hipertensiune, diabet, tulburări funcționale digestive, rinită alergică ș.a.”
Potrivit raportului de control, pe 10 noiembrie 2008, pentru Ion Căpățînă a fost emisă decizia pentru suma de 175.589,38 lei, iar cererea de opțiune a fost depusă pe 22 decembrie 2008, în urma căreia a fost emis titlul de plată 716/17.06.2009 pentru suma de 175.589,38 lei.
„Imobilul pentru care au fost solicitate despăgubiri în baza Legii 10/2001 este situat în orașul Mioveni, str. Nenciulești nr. 275, jud. Argeș și a constat în teren în suprafață de 250 mp și o construcție de 108,04 mp. Achitarea contravalorii titlului de plată s-a făcut în data de 18.06.2009 prin dispoziția dată de Direcția pentru acordarea despăgubirilor în numerar.”
Şi asta nu este singura problemă! În cazul lui Căpățînă, conform raportului de evaluare, prețul per metru pătrat a fost stabilit de evaluator la 121 euro, deși în 2008 prețul euro/mp stabilit potrivit ghidului privind valorile orientative ale proprietăților imobiliare utilizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici era de doar 22 euro. Cu alte cuvinte, prețul a fost umflat de nu mai puțin de cinci ori!
Documentele depuse la dosar de către Ion Căpățînă, pe baza cărora a obținut despăgubirea de aproape două miliarde, a uimit inspectorii Curţii de Conturi: o adeverință medicală, o legitimație de război și o rețetă medicală!
„Din analiza documentelor justificative care au stat la baza analizării și achitării cu prioritate a dosarului de despăgubire, acesta fiind considerat, conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții entității, caz excepțional, s-a constatat că solicitantul Căpățînă Ion a depus la dosar adeverință medicală și legitimație de război eliberate pe numele mamei sale, iar pentru urgentarea plății a depus în data de 10.06.2009 o cerere la care a anexat o rețetă medicală a sa pentru un diabet zaharat de tip II. Având în vedere prevederile legale, conform cărora «… în cazuri excepționale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri)» precum și faptul că rețeta medicală servește la prescrierea medicamentelor și nu pentru a stabili diagnostice, echipa de control a Curții de Conturi consideră că dosarul în cauză nu ar fi trebuit să fie tratat ca și caz excepțional, plata făcându-se cronologic, în ordinea depunerii cererilor de opțiune”.