Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, susţine că sectorul bugetar este încărcat artificial și ineficient şi că 20% dintre angajaţi cam… freacă menta. O bazaconie, în opinia noastră, întrucât procentul celor care freacă menta este mult mai mare în sectorul bugetar. Însă problema şi mai mare este că, numiţi în posturi de conducere pe criterii politice, colegii domnului Teodorovici sunt cei care încarcă schema cu pile, rubedenii, amante şi alte ţoape care mută o foaie de colo-colo şi care trebuie ţinute în spate de doi-trei angajaţi eficienţi, pe care se trage din zori şi până-n noapte. În fapt, ceea ce nu spune domnul Teodorovici este că tot directoraşii politici sunt cei care menţin şi alimentează acest sistem cu persoane şi de proastă pregătire, şi de proastă factură umană, pentru că doar de managerul unei instituţii depinde impunerea unui stil de muncă lucrativ şi profesional, nu de altcineva.
,,În administrația publică sunt oameni care se sacrifică – viețile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toți asta. Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație.” a spus Eugen Teodorovici.
El a subliniat că pentru aceasta, mai întâi trebuie o decizie foarte clară politică, apoi trebuie făcută o analiză pe fiecare structură publică în parte: dacă se justifică în primul rând ca structură, dacă o parte din funcțiile pe care le are se justifică sau nu – „pentru că de multe ori, se suprapun, sunt mulți care controlează această țară, mai mulți decât ar trebui să fie, sunt mulți care controlează și unul sau doi muncesc. Și mai ales cei care controlează au salarii foarte mari față de cei care sunt puși să lucreze efectiv.” a arătat ministrul Teodorovici la Digi24.
El a dezvăluit că și-ar dori să coordoneze toate funcțiile de responsabilitate economică din celelalte ministere.
„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor.” a declarat Eugen Teodorovici.
El a explicat că în felul acesta vrea să se asigure că ceea ce este scris în legea bugetului se va urmări cu strictețe. „Nu să-și dezinformeze, de foarte multe ori, coordonatorii de credite spunându-le sau dezinformându-i, ca după aceea miniștrii să vină la noi să ceară fel de fel de bazaconii. Deci este obligația ca acolo să urmărească execuția bugetară așa cum spune în lege”, a mai spus ministrul de finanțe.
Întrebat cât de mare ar fi această reformă la care se gândește, el a estimat că „undeva la 20 la sută cel puțin”.
„Deci 20 la sută din administrație ar putea să plece”, a insistat realizatorul Luca Niculescu. „Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici. „Dar și aici este nevoie de un consens politic, pentru că și colegii liberali – trebuie să stăm cu toții la masă, să lăsăm deoparte populismul și să agreăm astfel de măsuri și oricine va fi la guvernare să le aplice.” a adăugat el.