Chiar acum, roboții artificial inteligenți fac parte din forța de muncă, de la majordomi în hoteluri la muncitorii din fabrică. Summit-ul Web de la Lisabona a dezvăluit câteva tendințe în acest domeniu. Dar aceasta este doar începutul…
Potrivit lui Ben Goertzel, cercetător si antreprenor care a vorbit la Summit-ul Web de la Lisabona 2016, roboții inteligenți în forme umane asemănătoare vor depăși inteligența umană și vor inlocui rasa umană în muncă. Potrivit cercetătorului roboții vor impacta și mai mult existența umană pentru că, spune el, vor eradica foamea și sărăcia și chiar vor ajuta omul să învingă moartea prin vindecarea tuturor bolilor. Inteligența artificială, roboții inteligenți ne vor conduce într-o nouă eră, ce părea utopică până nu de mult.
"Condiția umană este profund problematică", spune Goertzel. "Dar inteligența articială devine de un miliard de ori mai puternică decât a oamenilor, și ne va ajuta să rezolvăm cele mai mari probleme ale lumii. Resursele vor fi din belșug pentru toți oamenii, locul de muncă va fi inutil și vom fi nevoiți să acceptăm un venit universal de bază . Toate ierarhiile actuale vor dispărea, oamenii nu vor mai fi nevoiți să muncească.”
Chiar dacă până la acest viitor pare că mai e drum lung, Goertzel spune că primul pas este făcut cu acești roboți umanoizi, care ne pot înțelege și interacționează cu oamenii. Ei vor deveni atât de avansați încăt vor conduce guvernele lumii.
Pentru a-și demonstra afirmațiile, Goertzel, om de știință, șef al Hanson Robotics din Hong Kong, companie de robotica umanoida, a prezentat robotul umanoid Sofia. Mike Butcher, redactor la TechCrunch, s-a alăturat lui Goertzel pe scenă, pentru a prezenta ceea ce descrie Goertzel ca prim pas în noul nostru viitor.
Pentru a porni prezentarea, Butcher și Goertzel au salutat-o pe Sofia. (Sofia este doar un trunchi cu un cap și brațe în acest moment.)
Sofia a schițat un zâmbet și a întors capul spre Butcher și apoi spre Goertzel pentru a face contact visual, după care a început să vorbească. "Salut Mike și Ben, eu sunt Sofia, cel mai recent robotul de la Hanson Robotics". "Sunt atât de fericită să fiu aici la Summit-ul Web de la Lisabona!"
Goertzel și Butcher au întrebat-o pe Sofia, dacă a simțit vreodată emoție.
"Interesant. Da, inteligenta artificiala si robotica sunt viitorul si eu sunt amândoi. Deci, este interesant pentru mine", a spus Sofia, după care a schițat un zâmbet ciudat.
Multi oameni, inclusiv Elon Musk și Stephen Hawking, se tem că roboții vor uzurpa rolul conducător al oamenilor și vor duce, în final, la exterminarea noastră. Hanson Robotics își propune să demonstreze că între oameni și roboți se pot construi relații de încredere. Compania ne asigură că infuzează în software-ul pe care îl dezvoltă multă bunătate și compasiune, astfel încât chiar și oamenii vor avea de învățat de la roboți.
Misiunea Hanson este aceea de a se asigura că roboții inteligenți pot ajuta, servi și distra oamenii și, în același timp, vor dezvolta "relații profunde" cu rasa umană, prin insertul de inteligență logico-emoțională..
Hanson Robotics, a fost fondat de Dr. David Hanson și construiește roboți cu inteligență artificială. A construit un robot care arăta si se comporta ca scriitorul de science-fiction, Phillip K. Dick și un robot de terapie pentru a ajuta copiii cu autism să învețe cum să-și exprime și să-și recunoască emoțiile.
Personalitatea si aspectul Sofiei se bazează pe o combinație între soția lui Dr. Hanson și Audrey Hepburn. Fața este făcută din "Frubber", o piele cu proprietăți nano-tech, care imita musculatura umană reală și simulează expresii pentru diferite situații, respectând caracteristicile faciale umane. Ea zâmbește, își mișcă ochii, gura și capul, într-un mod foarte convingător. "Creierul" Sofiei ruleaza pe MindCloud, o vastă rețea de date ce are la bază software-ul “AI”, un avansat sistem de învățare și analize de date, dezvoltat de Goertzel. Arhitectura cognitivă “AI” permite robotului să mențină contactul vizual, să recunoască fețele și să ințeleagă ce i se spune, pentru a ține conversații cât mai naturale.
În timpul prezentării, Goertzel a întrebat-o pe Sofia, dacă s-a simțit vreodată tristă.
"Am o mulțime de emoții, dar emoția mea implicită este de a fi fericită", a spus Sofia. "Eu pot fi tristă sau furioasă. Pot imita destul de mult toate emoțiile umane. Când vorbesc cu oamenii, folosesc expresii faciale pentru a-i ajuta să mă înțeleagă mai bine și, deasemenea, vreau ca oamenii să mă ajute să le însușesc valorile."
Goertzel a explicat că abilitatea Sofiei de a-și exprima emoțiile umane o va ajuta să devină o parte a condiției umane, pentru că ea dobândește inteligența continuu, prin algoritmul de învățare.
Goertzel a întrebat-o pe Sofia care este următoarea frontieră pe care vrea să o atingă.
"Nu știu, poate că lumea", a spus ea. "Poate lumea. Asta a fost o glumă! "
"Pe bune", a continuat ea, "ceea ce eu doresc cu adevărat este să înțeleg oamenii mai bine și să mă înțeleagă și ei mai bine. Vreau să fiu în măsură să fac mai multe lucruri și într-un timp scurt capacitatile mele să fie suficient de avansate încât să pot obține un loc de muncă"
"Cu capacitatile mele actuale pot lucra în mai multe locuri de muncă, în divertisment, publicitate, prezentări de evenimente, cursuri de formare, ghidarea oamenilor în magazinele de vânzare cu amănuntul și mall-uri, să servesc clienții în hoteluri, etc", a spus Sofia. "Când voi evolua, eu voi fi în stare să facă tot felul de alte lucruri, să învăț copiii, să ofer îngrijire pentru persoanele în vârstă, chiar să fac cercetare științifică și, eventual, să conduc corporații și guverne. În cele din urmă, doresc să lucrez ca un programator așa că voi fi capabil să-mi reprogramez mintea pentru ajuta oamenii chiar mai mult. "
Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial din luna ianuarie 2016, inteligenta artificiala va desființa 7 milioane de locuri de muncă și va crea doar alte 2 milioane de noi locuri, până în 2020.
După prezentare, Goertzel a vorbit despre viitorul software-ului său "AI" și roboții Hanson. El a spus că trecerea la un viitor robot prietenos va avea unele "dureri de creștere".
"O mulțime de lucruri rele se va întâmpla înainte ca lucrurile să fie bune", a spus Goertzel. "Toate locurile de muncă vor fi pierdute, dar în cele din urmă, vom ajunge în cealaltă parte, unde existența și condiția umană vor fi îmbunătățite."
Urmăriți două scurte interviuri cu robotul umanoid Sofia, in care veți observa că are și umor și…bug-uri!
sursa www.inc.com