În timp ce guvernul actual nu mai poate dormi de grija pușcăriașilor și a pușcăriabililor, în economie se întâmplă lucruri ciudate, care sugerează jocuri strategice cu finalitate nefericită în buzunarele consumatorilor finali.
Prețul energiei electrice a atins cote nefirești la bursă, într-o conjunctură în care nu sunt justificate de cererea de pe piață. Conform Digi24, au existat oferte de cumpărare la prețuri foarte mari chiar și în zile de weekend, când consumul este scăzut.
Pentru a înțelege gravitatea situației este relevantă comparația între prețul reglementat pentru consum care este 160 lei și prețul la care a ajuns la bursă, de 610 lei.
Conform președintelui ANRE, Nicolae Gavrileț, citat de Digi 24 „Refacerea tarifelor pentru consumatorii casnici, eventual o recalculare s-ar putea discuta pentru luna iulie”.
Pentru că prețul plătit pe bursă nu se recuperează din piață, au apărut deja firme cu afaceri în furnizarea de energie care au intrat în insolvență și se pregătesc de faliment. Pe cale de consecință, operatorii de distribuție vor prelua impactul economic al acestei situații, după care, desigur, îl vor recupera din viitoarele facturi cu prețuri mai mari, ce vor ajunge, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, la consumatorul final.
Pe lângă jocurile economice care urmăresc să scoată furnizorii incomozi de pe piață, furnizori ce au încercat să spargă monopolurile marilor companii, proasta strategie energetică ministerială, pentru rezervele acestei ierni, a lăsat România la jocul cererii și ofertei pe bursă, unde, când se știe că nu există capacitate disponibilă, ofertele devin speculative.
Încă un motiv să înțelegem de ce energia ar trebui să fie realmente un domeniu strategic administrat în interesul național.