Asociația Română a Cărnii avertizează că începând din această lună prețul cărnii de porc va crește cu o medie cuprinsă între 15%-30%. Estimarea se bazează pe condițiile concrete din piață și pe datele furnizate de Comisia Europeană în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piața Cărnii, desfășurat în luna martie 2017.
În trimestrul I al acestui an prețul de achiziție la carcasa de porc a avut o creștere de 26%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016. În consecință și piesele rezultate din tranșare au avut creșteri de prețuri (piept porc +40%, jambon +25%).
Europa exportă masiv în țările asiatice, iar cererea este în continua creștere. Cauzele identificate arată sintetic astfel, conform raportului:
-Creșterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în țările asiatice, în special în China, Japonia și Hong Kong. Pe relația China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor în țări terțe a acestui produs;
-Scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50kg și de -1,1% la porcii la îngrășat între 50-80 kg.
-În luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creștere a exporturilor cu 20% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2016, supremația deținând-o în continuare China, urmată de Hong Kong și Coreea de Sud.
Sursa: www.meat-milk.ro