Noul Guvern vine a venit la pachet cu o noua politica fiscala, una deja pregatita, potrivit unor parlamentari ai puterii, de catre oameni din BNR – Florin Georgescu, primviceguvernator al BNR şi Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. Masurile alarmeaza nu doar mediul economic din Romania, ci si reprezentanti ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), care au avertizat că noul program de guvernare va produce grave turbulenţe mediului economic, periclitând România ca amplasament investiţional. De asemenea, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, spune că propunerile cuprinse în noul program de guvernare ar putea avea ca efect diminuarea drastică a volumului investiţiilor private, româneşti şi străine, şi deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială. Nu in ultimul rand, documentul nou diferă semnificativ de propunerile cu care a venit PSD în campanie, ceea ce inseamna ca oamenii una au votat si cu totul altceva primesc.
Principalele masuri ale noului program Dragnea
*Impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, începând cu 1 ianuarie 2018, este cea mai importantă dintre schimbările pe care le are în vedere guvernul. Noul impozit va avea 2 sau 3 trepte de impozitare. Va dispărea impozitul pe profit de 16%, din cauza faptului ca multinaţionalele ar raporta un profit de trei ori mai mic decât companiile româneşti. Noua impozitare urmează să afecteze companiile cu venituri mari, indiferent de profitul pe care îl raportează.
*Salariul minim brut va creşte la 2.000 de lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. El va fi diferenţiat pentru cei cu studii superioare, de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 şi 3.000 lei în 2020. Economiştii estimează că majorarea salariului minim la 2.000 de lei va pune o presiune foarte mare pe angajatorul privat.
*Cota de TVA nu va mai fi redusă din 2018. Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18% începând cu 1 ianuarie 2019. S-a renuntat, de asemenea, la cota 0 de TVA. În schimb, în noua variantă apare o cotă de 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120 mp) şi pentru inputuri în agricultură.
*Începând cu 2018, va fi reintrodus impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite şi se vor introduce mai multe deduceri. Cu toate acestea, nu este precizată o cotă de impozitare, ceea ce lasă loc posibilităţii impozitării progresive. Va fi implementată procedura depunerii declaraţiilor de patrimoniu, adică statul va şti averea fiecărui cetăţean. Va fi introdusă contribuţia de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, pentru cei care au venituri ce depăşesc zece salarii minime pe economie (14.500 lei). Banii vor ajunge la bugetul pentru Sănătate. Nu se cunoaşte însă cuantumul ei.
*Firmele care înregistrează constant pierderi vor intra sub supravegherea unei direcţii speciale din cadrul ANAF.
*Amenzile pentru evaziune şi muncă la negru vor creşte. Inspectorii vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată.
*Marile companii de stat, împărţite între două fonduri Guvernul va crea până cel târziu în primul trimestru din 2018, pe lângă Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), şi un al doilea fond, Fondul Naţional de Dezvoltare (FND), ambele urmând să administreze companiile de stat. Transelectrica şi Transgaz vor fi administrate şi deţinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI. FND va prelua companiile aflate la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), care va fi desfiinţată. Ca şi FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcţionare în proprietatea exclusivă a statului român. FSDI va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro şi se va putea folosi de veniturile din privatizări, din dividende ale lor.
*Vor fi eliminate 4 din cele 6 contribuţii. Rămân doar contribuţiile pe sănătate şi cea de asigurări sociale.