Cetățenii comunei Moșoaia se vor putea conecta în curând la noua rețea de canalizare. Primarul comunei, Florea Ene, ne-a descris stadiul lucrărilor la această investiție importantă pentru comunitate și ne-a vorbit despre principalele proiecte locale ce vor fi demarate în acest an, din fonduri proprii și prin finanțările atrase în urma proiectelor câștigate.
"Sperăm ca în două săptămâni să facem recepția finală la lucrările de canalizare. Am convenit cu societatea Apă-Canal cea mai avantajoasă și simplă modalitate de branșare individuală pentru cetățenii comunei. Practic, contra sumei de 60 de lei și cu un minimum de documente (cerere, adeverință rol, certificat fiscal) să primească autorizarea de branșare. Branșarea individuală este foarte simplă pentru beneficiari, deoarece s-au construit cămine de conectare la fiecare proprietate.
Se lucrează la extinderea rețelei de gaze în alte șase puncte ale localității. Anul trecut am reușit conectarea în cinci puncte și am ținut cont că cetățenii au făcut foarte multe cereri pentru că își doresc acest serviciu.
Extinderea rețelei de gaze este principala investiție pe care ne-am propus-o din bugetul local pentru anul în curs.
În acest an am câștigat un proiect AFIR, pe fonduri europene, de un milion de euro, pentru drumul de la Zmeura de Sus -zona Tipografie, până la restaurantul Magic, care va uni drumul național DN67B de drumul județean 163A.
Prin Programul Național de Dezvoltare locală (PNDL) am obținut fonduri pentru un pod la care avem și proiectul tehnic și putem începe licitația. Valoarea podului este de aproximativ 3 000 000 lei și va uni satul Moșoaia de satele Bătrâni și Lăzărești. Și la această investiție proiectul este făcut și urmează demarăm licitația.
Am câștigat foarte mult timp la obținerea acestor fonduri, pentru că am contractat cu firme de consultanță serioase, care au lucrat foarte profesionist și eficient la întocmirea proiectelor. Experiența anilor anteriori ne-a demonstrat că încercarea de a realiza proiectele prin forțe proprii s-a dovedit foarte dificilă, pentru că nu avem personal specializat pentru așa ceva, pierdeam multe termene și avize, ne costa mult și nu reușeam să finalizăm aceste stufoase demersuri. Așa, aș putea spune ca am mers la sigur, din moment ce am obținut tot ce ne-am propus…"