Bugetul statului este de-a dreptul devalizat de românii care nu înţeleg că autoconsumul nu generează profit pentru ţara asta, din contră. Şi, dă exemplu parlamentarul Varujan Vosganian, un ou mâncat de la propria găină, o vestă în spate tricotată de mama-mare, nu cumpărată de la shop, un lapte băut de la văcuţa din bătătură, nu din cutia de la raft, înseamnă pagubă curată la bugetul statului.
„Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc. Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti. Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei“, a scris Vosganian pe Facebook.
Ceea ce Vosganian nu spune, din eleganţă, fireşte, este că peste 80% dintre români se consumă cu grija zilei de mâine, ceea ce înseamnă că, în fapt, proporţiile dezastrului generate de autoconsum sunt infinit mai mari.
Altfel, sictir, băi îmbuibatule, că eşti penibil şi consumi degeaba!