Astăzi, la Primăria orașului Mioveni, a avut loc o nouă întâlnire de lucru a Consiliului Director al Asociației Române a Compostului (ARC), eveniment ce a avut pe agenda de lucru puncte precum prezentarea activității pe anul 2017, strategia de lucru pentru 2018, discuții pe marginea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) aprobat prin HG nr. 942/20.12.2017.
ARC este o asociație constituită din specialiști din domeniul bioresurselor, grup format din profesori universitari, ingineri, proiectanți, consultanți dar și firme sau asociații private, organizație ce se dorește a fi un partener de încredere pentru toate organismele publice sau private implicate în colectarea, procesarea, tratarea, valorificarea bioresurselor reziduale, astfel încât să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a domeniului.
Asociația a fost înființată în aprilie 2017 și își propune, printre altele, să contribuie la elaborarea legislației în domeniul compostului și la promovarea la nivel național a tehnologiilor eficiente de valorificare ecologică a biodeșeurilor.
Experimentul Mioveni, exemplu de bună practică
Pentru a susține implementarea celor mai bune practici de tratare a nămolurilor provenite de la stațiile de epurare, la finele anului 2016, la Mioveni, ARC, Primăria orașului Mioveni și SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni (membru ARC) au implementat un centru pilot pentru transformarea nămolului în compost. Pentru realizarea acestui centru a fost necesară colaborarea cu specialiști în domeniu din UE, iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare și certifică faptul că la Mioveni compostul obținut este un produs de calitate, deci o soluție ecologică, viabilă economic și sustenabilă.
Principalele activități derulate de Asociație în anul 2017 s-au axat pe atragerea atenției societății civile și autorităților asupra pericolelor/riscurilor la care se supun fermierii, companiile de apă și autoritățile statului care permit împrăștierea nămolului netratat pe terenurile agricole drept “fertilizant”, subliniind faptul că în absența unei legislații și a unor proceduri care să le protejeze corespunzător, terenurile agricole pot fi contaminate prin împrăștierea necontrolată a nămolurilor, iar consecințele pot fi dramatice pe termen mediu și lung.
O altă acțiune a ARC constat în formularea unor sugestii de îmbunătățire a Ordinului 334/2004 privind utilizarea nămolurilor în agricultură, sugestii ce au fost transmise spre analiză autorităților competente.