Trei infirmiere de la Spitalul Județean Pitești au fost reținute în cursul zilei de marți pentru luare de mită și trafic de influență. Este vorba de Ionica Daniela Moca, Daniela Gabriela Gheorghe și Gazela Sandu, infirmiere în camera de primire a urgențelor și Policlinică. Informația a generat multe reacții, ba chiar și propuneri de ieșire în stradă împotriva acestui… cartel al infirmierelor care fac ce vrea mopul lor prin spitale.
,,Ei, s-a făcut în sfârșit dreptate. Nu asistentele, nu asistentele șefe, nu medicii, infirmierele. Viperele din sistemul sanitar. Propun un miting împotriva infirmierelor!" a comentat scriitorul Augustin Doman.
E drept, ironia sa era îndreptată către buzunarele mult mai generoase ale superiorilor, nu către hârtiile de 5 și 10 lei care ajung în buzunarele infirmierelor. Cu toate acestea, preiau mesajul și susțin că un miting împotriva infirmierelor și al îngrijitoarelor este mai mult decât necesar pentru că ele sunt cele mai periculoase și greu de îmblânzit. De ce?
În primul rând, să te ferească Dumnezeu să ai nevoie la toaletă, ca pacient, sau să vii în vizită la pacient tocmai când doamna îngrijitoare a dat cu mopul! Nu știu ce și cum faci, dar ar fi bine să înveți să mergi cu picioarele pe pereți, că altfel e vai de urechile tale!
În al doilea rând, roagă-te să nu fii genul de pacient imobilizat la pat. Un pacient la Ortopedie, spre exemplu. Vei avea mult de strigat după ploscă. Și să ți-o aducă, și să ți-o ia. Vă spun asta din experiența unor persoane apropiate, care au avut de-a face cu această specie feroce care (nu) acționează în cadrul Ortopediei de la Spitalul Județean Pitești.
Dimineața, când doamnele îngrijitoare vin să spoiască pe jos cu mopul, înainte de vizita doctorului (dacă mai vine și ăla…), ar fi bine să le mulțumești discret. Altfel, geamurile lăsate pentru aerisire vor sta mult și bine deschise în ceafa ta. Dacă ești imobilizat la pat iar afară nu e tocmai vară…, ghinion, fraiere, te mai alegi și cu o răceală. Oricum, la curățenia de dimineață vezi să te găsească în poziție de drepți, că o-ncurci!
Ai pătat cearșaful și nu ești genul care le mulțumește doamnelor îngrijitoare?!!! Aici poate fi folosită expresia aia pe care nu o pot reproduce, dar care are cuvântul ,,steag", articulat cu articol enclitic, la final! Nu doar că vei fi certat ca și cum ai fi pătat și pereții, și imaginea instituției însăși, dar vei vedea cearșaf curat când îți vei aduce tu, de acasă.
Nu ai știut să motivezi corespunzător infirmierele? Atunci să te vedem cum te descurci să afli ,,scorurile" la medici! Pentru că ele știu cum arată toată nota de plată, de la anestezist, la mâna întâi, a doua și a noua. Ba chiar au datoria să ți-o comunice, discret, ca pe o confesiune, dar te lasă să te perpelești în neștiință o perioadă dacă nu ești și tu un pacient cooperant.
Vei știi că nu ai fost drăguț cu o infirmieră și că nu ai culturalizat-o și pe ea la buzunar cu un ,,George Enescu" sau ,,Nicolae Grigorescu" când vei avea nevoie să fii purtat cu căruciorul cu rotile, când vei avea nevoie să fii întors de pe o parte pe alta sau mutat dintr-un pat într-altul, când indiferent de ce ai nevoie te vei izbi de bombănelile lor…
Infirmierele și îngrijitoarele sunt suflete sensibile. Chiar duale, aș spune: vocea lor se transformă într-un mod miraculos de la basul răstit, la acutele de cap sau miorlaul șoptit. În esența lor, infirmierele și îngrijitoarele sunt doar niște doctori ratați. Și nu te vor ierta niciodată că nu sunt ele cele care te operează de cele mai consistente sume de bani. Pentru că la final de zi, doctorii numără avansul pentru o casă în zonă rezidențială, în timp ce ele… un week-end la Băile Herculane.
Chiar și așa, adică, orișicât, eu tot cred că e nevoie de un miting împotriva lor! Cred că nu îmi place, totuși, cum sună vocea lor în zona de soprană….
P.S.: Și acum să curgă înjurăturile de la toate infirmierele și îngrijitoarele care se sacrifică pentru noi, nesimțiții de pacienți! Eu am scris doar din experiențele mele directe și ale apropiaților. Dumnezeu să mă ierte (deși nu insist), dar nu rețin să mă fi întâlnit cu vreo excepție de la regulă.