După ce USR a reușit să spulbere PSD la alegerile europarlamentare, la Pitești s-a mai înregistrat o premieră; una tristă, de data aceasta: primul protest al copiilor! Parcul lor de joacă tocmai a fost desființat, fiind câștigat în instanță. Deși situția era cunoscută de către autorități de foarte mulți ani, deși în zona Craiovei (Strada Constructorilor, lângă izvor), acel parc reprezenta și unul dintre puținele spații verzi rămase, primăria nu s-a arătat o secundă interesată să răscumpere pentru cetățenii săi această zonă extrem de importantă pentru ei.
DNA are nevoie de niște morți ca să intre în mafia imobiliară?…
Oricum, modul în care și la Pitești s-au făcut retrocedări de terenuri este mai mult decât dubios. Administrația locală nu a fost niciodată transparentă în privința criteriilor după care unora le-a dat teren la schimb în altă zonă, pe alții i-a despăgubit, iar altora le-a pus bețe în roate în recuperarea terenului confiscat în vremea comunistă. Un lucru este cert: primăria s-a specializat în eliberarea de autorizații de construire. Grav este că multe dintre aceste autorizații ar putea face obiectului unui serios dosar în instanță. Nu doar că multe imobile sunt ridicate în bătaie de joc pentru ceilalți cetățeni, nerespectând regimul de înălțime, umbrindu-le locuințele sau fără a avea numărul de locuri de parcare prevăzut de lege, dar în Pitești au apărut zone rezidențiale întregi în care, în caz de incendiu, spre exemplu, nu permit intrarea mijloacelor de intervenție. Sute de oameni ar putea muri ca niște șobolani și, cu toate că presa a mai semnalat acest aspect, nicio instituție abilitată nu s-a sesizat până în prezent.
Revenind la spațiul de joacă desființat recent, copiii au ieșit în stradă cu părinții, cerându-și dreptul la o viață civilizată în orașul acesta din ce în ce mai sufocat de betoane. Iată, veți spune, un bun prilej ca administratorii orașului nostru să vină să-i asculte pe cetățeni. Parcă așa spuneau cei de la PSD, că au pierdut alegerile pentru că nu au comunicat suficient. Iată că edilii noștri continuă să nu… comunice, gândindu-se, probabil, că piteștenii își merită soarta din moment ce au votat cu dușmanul. Ba chiar aș pune pariu că, dacă ar putea, le-ar transmite oamenilor următorul mesaj (care este un pamflet și… nu prea!):
,,Stimați cetățeni,
Din respect pentru voi, pentru că administrația locală nu dorește să vă aflați într-o mare eroare, vă comunicăm ce a stat la baza deciziei noastre de a nu recupera acest teren pentru folosința dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră!
1.Copiii trebuie să fie de mici conștienți că ei reprezintă viitorul acestei țări. Ați văzut câți incompetenți și analfabeți ajung la conducere! De aceea este necesar ca cei mici să nu mai piardă timpul cu joaca, ci să pună burta pe carte. Suntem sprijiniți în demersul nostru de sistemul de educație care îi împovărează pe copii cu teme interminabile. Așadar, nu e timp de stat aiurea prin parcuri, țineți-vă copiii în casă!
2.Înțelegem că mulți au obsesia aceasta cu spațiul verde. Îi sfătuiesc să se mute la țară dacă vor așa ceva, să planteze ceapă și pătrunjel. Orașul este pentru cei adaptați să trăiască într-un astfel de mediu, modernitatea și civilizația se fac cu fier, sticlă și beton. Verdeața e mai mult pentru vegani, hipsteri și snobi.
3.Observ că în special cei în vârstă au început să reclame lipsa locului cu verdeață dintre blocuri. Mai ușor cu locul cu verdeață, că pe lumea cealaltă ce-or să mai tânjească după miros proaspăt de smoală și asfalt încins!
4.Se tot vehiculează că am avea vreun beneficiu de pe urma eliberării de autorizații de construire. Vă asigur că, deși la o primă vedere ar părea că cineva percepe șpăgi imense pentru a comite ilegalități, în realitate nu e vorba decât de simple greșeli ale angajaților. Cine nu muncește nu greșește, nu-i așa?!
5.Mulți dintre cetățeni plătesc bani buni să meargă la solar. Mai puțin spațiu verde înseamnă expunere directă la soare, deci bronz natural, frumos, mult mai sănătos și, cel mai important, gratis!
6.Îi atenționez pe părinții care și-au lăsat copiii la protest că acest mod de a le oferi educație este unul profund greșit! Copiii vor înțelege că este dreptul lor să ia atitudine și să sfideze autoritatea statului. În ritmul acesta vom ajunge la anarhie. Gândiți-vă bine dacă acesta este viitorul pe care vi-l doriți! Copiii trebuie să aibă respect pentru autoritate. Mâine-poimâine vă vor reclama la Protecția Copilului la prima bătaie ceva mai sănătoasă!
7.Blocuri mai multe și mai apropiate îmbunătățesc viața socială a comunității. În loc să vorbească pe chat, vecinii vor vorbi de la balcon, deci se va încuraja dialogul între oameni. Nu sesizați pericolul pe care îl reprezintă tehnologia asta care ne ține copiii cu ochii în tot felul de monitoare și ecrane?! Lăsați copiii să vorbească între ei, de la o fereastră la alta! Mai mult, se încurajează și economia! Spre exemplu, atunci când stai… bloc în bloc, te poți uita la televizorul vecinului. Ba chiar și la femeia lui.
8.Cei care spun că nu vor să respire betoane, ar fi bine să citească și ultimele studii ale specialiștilor. Betoanele sunt bogate în substanțe extrem de benefice organismului, precum fierul și calciul. De asemenea, ultima generație de betoane conține și aminoacizi, iar special pentru piteșteni asfaltul a fost îmbunătățit cu iod, știut fiind faptul că trăim într-o zonă ce favorizează apariția gușei tiroidiene.
9.Pentru orice spațiu verde desființat, Primăria Pitești are grijă să fie plantat un altul. Spre exemplu, pentru a compensa spațiul verde din Craiovei, primarul și cei doi viceprimari ar putea să-și planteze gazon la ei în curte. Poate chiar să-și monteze câte un balansoar, în semn de respect pentru copiii care tocmai și-au pierdut locul de joacă.
10.Ni s-a reproșat că nu sprijinim investitorii. Iată că, prin desființarea parcurilor, vă încurajăm să mergeți cu copiii la locurile de joacă indoor din marile centre comerciale. E drept că o plimbare de 7 minute cu mașinuța costă 30 de lei, dar fiecare cetățean trebuie să sprijine comunitatea economică în orașul său.
Vă mulțumim pentru înțelegere și suntem convinși că și Piteștiul merită mai mult!"
P.S.: Acest articol este un pamflet, dar inspirat din fapte dureros de reale, în ciuda scrisorii care nu a existat niciodată. Știm, mențiunea pare de prisos, doar că, în mod absolut incredibil, unii se prind extrem de greu…