Joia aceasta, la Pitești, a avut loc un workshop prin intermediul căruia s-a prezentat versiunea preliminară a Strategiei Smart City a municipiului Pitești. Piteștenii au la dispoziție o lună să vină cu propriile observații și contribuții, dacă se poate… smart. Deși evenimentul ar fi trebuit să cointereseze toată administrația locală (cel puțin!), nici măcar consilierii locali nu au fost prezenți. Ba da, a fost liberalul Narcis Sofianu la începutul evenimentului, a ținut neapărat să ia cuvântul și să sublinieze că este singurul consilier local prezent după care… a plecat. Taman la prezentarea propriu-zisă! Tipul e smart, n-ai ce-i face, știa dinainte ce urmează să se vorbească, mai ales că primarul Cornel Ionică tocmai afirmase că… ,,în sala aceasta sunt oameni care au viziuni".
Mihai Coteț: ,,Dacă Piteștiul va deveni un oraș inteligent, atunci până și băncile din parcuri vor fi mai deștepte decât mulți dintre pesediști"
Recent întors de la Sinaia, unde a participatla evenimentul ,,Dialoguri Economice pentru Regenerare Urbană", unde a avut ocazia să vadă în realitate ce este acela un smart-city și ce poate face o administrație cu oameni smart, liberalul Mihai Coteț, angajat în cursa internă a PNL pentru a candida la Primăria Pitești, a făcut o serie de observații pe marginea evenimentului de la Pitești.
,,Din păcate, deși un astfel de eveniment ar fi trebuit să se bucure de întreaga mediatizare, presa nici măcar nu a fost invitată. Mai mult, consilierii locali nu și-au manifestat interesul sau, cel mai probabil, nici ei nu au fost informați cu privire la acest eveniment.
Workshop-ul a început cu… scuze. Scuze din partea unei administrații PSD îngenuncheată de un oraș care refuză să fie… îmblânzit. Bieții edili au avut ghinionul să fie vătafi peste un Pitești ,,greu de controlat și de monitorizat”, un oraș cu cea mai aglomerată intersecție din țară, un oraș așezat pe ,,dealuri și coaste”. Dacă ar fi putut, social-democrații ar fi pus dinamită, ar fi nivelat tot și ar fi betonat până la ultimul fir de iarbă.
Mi-a fost jenă să ascult cum singurul semn de… inteligență al administrației locale vine din zona amplasării unor stații de alimentare a automobilelor electrice. Ca o ironie a sorții, la finele workshopului, poliția locală tocmai se certa cu un cetățean care își parcase mașina pe locul de alimentare… smart de lângă Teatrul Davilla. E drept, omul avea mașină electrică, ceea ce i-a băgat în ceață pe polițiști: ,,Șefu’, e electrică, are voie să stea!” – zicea unul. ,,Doar cât alimentează!” – transmite șefu’. ,,Nu, șefu’, că știu eu, are voie să și stea!”. Și uite așa, patru polițiști care în mod normal erau specializați în paza panseluțelor, dezbăteau… smart chestiunea în cauză. Finalitatea? Peste un sfert de oră, mașinuța era tot acolo parcată, semn că șeful se înșelase. Sau… nu?
Smart city cu aceiași oameni, nu se poate. Dacă ar fi fost posibil, am fi făcut și noi măcar pe jumătate cât au făcut alții.
Reprezentanții unor mari companii au venit și au prezentat cum inovația și tehnologia nu doar că îmbunătățesc nivelul de trai și cresc calitatea vieții cetățenilor, ci oferă soluții foarte eficiente la problemele cu care se confruntă atât administrația, cât și cetățeanul.
Lukasz Swist a povestit despre beneficiile implementării unei platforme digitale, prin intermediul căreia poți avea o imagine clară asupra transportului în comun sau a iluminatului public.
De asemenea, o mare companie de telefonie deja a implementat două proiecte de mare impact. Primul le oferă părinților posibilitatea să-și monitorizeze copiii prin intermediul așa-zisului catalog virtual, dar și acces wi-fi securizat în școli. Absenteismul a scăzut cu până la 43% după primele șase luni de la implementare. Prin intermediul celui de al doilea proiect – munca de concepție a unor cercetători români geniali – compania pune la dispoziție cel mai bun sistem video cu ,,face recognition” din lume, implementat deja în Abu Dhabi. Acesta nu doar că identifică extrem de clar fața oamenilor, ci raportează inclusiv starea lor emoțională.
O altă mare companie a vorbit despre beneficiile implementării unor camere video dotate cu senzori care fac analize atunci când subiectul se află în mișcare. Cu astfel de camere, într-unul dintre sectorarele Bucureștiului s-au dat amenzi în valoare de 35.000 de euro cetățenilor prinși că aruncă gunoiul pe lângă tomberoane. La Pitești, de amenzi sunt pasibile și firma de salubrizare care nu ridică gunoiul la timp, și administrația care întârzie să ofere cetățenilor posibilitatea de a colecta selectiv.
Cât de interesați au fost reprezentanții Primăriei Pitești de toate cele discutate? Dacă ar fi să judec după faptul că șeful Biroului Proiecte Europene nu s-a deranjat să vină și că majoritatea celor prezenți erau cu capul în Facebook… mi-e clar de ce lucrurile stau așa cum stau. Mi-e clar de ce Piteștiul este un oraș atât de… greu pentru actuala administrație.
Ascultam pe unul dintre speakeri vorbind despre bănci inteligente, dotate cu încărcătoare pentru gadgeturi și am realizat că, în fapt, social-democrații chiar au mare oroare de tot ceea ce este smart: dacă Piteștiul va deveni un oraș inteligent, atunci până și băncile din parcuri vor fi mai deștepte decât mulți dintre pesediști." scrie Mihai Coteț, pe blogul său.