Turcia, un loc parcă predestinat să le fie gazdă vremelnică celor indrăgostiți, deopotrivă, de istorie și de peisajele încremenite în timpuri pierdute în negura vremii. Dar și celor atrași irezistibil de plăcerea unei plimbări la pas prin forfota așezărilor învăluite în miresme orientale, prinse într-o rețetă perfectă cu aromele care se ridică necontenit de pe grătarele ambulante pe care sfârâie te-miri-ce și-ți inundă simțurile. Un colț binecuvântat de lume pentru cei care tânjesc după legănarea inegală a vaporașelor din lemn, vase mânate cu pricepere de căpitani de poveste pe talazurile apelor care-și croiesc drum prin Bosfor. Țara Semilunei, loc încărcat de magie, cu conace și așezări ridicate în urmă cu secole, odată locuite de familii otomane înstărite, clădiri care și acum respiră istorie și care invită musafirul într-o aventură de neuitat ce merită trăită la cote intense.
Un basm cu sultani și sultane devenit aievea, în care călătorul care visează la o întoarcere în timp poate fi personajul propriei aventuri. Experții în cultura și istoria mareului Imperiu Otoman ai Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, au pregătit anul acesta o surpriză uriașă turiștilor. Programul – unul inedit prin traseul său, extrem de atractiv și gândit pentru orice buzunar -, are ca centru principal de greutate zone mai puțin cunoscute turistului român. Este vorba de zona de nord a Turciei cu ale sale așezări otomane înșirate la sud de Marea Neagră și chiar pe litoralul acestei mări care, în partea turcă, își îmbie musafirii cu valuri îmbrăcate în culoarea turcoazului.
Istanbul, începutul aventurii
O aventură care se întinde pe durata a zece zile pentru care fiecare turist amator de frumos și istorie va plăti doar 465 de euro. De fapt, o expediție neprețuită în inima istoriei Imperiului otoman care începe cu Istanbulul și ale sale moschei din ale căror minarete, la intervale orare bine stabilite, răsună vocea muezinului care îndeamnă musulmanul credincios la rugăciune. Cu bazarele sale – cel mai cunoscut fiind Marele Bazar -, unde negocierea, ridicată la rang de artă, este moștenire de familie, cu plimbări pe arterele agmomerate ale orașului întins pe două continente. Pentru doar 20 de euro, viața unei mari părți a Istanbulului poate fi privită de pe Bosfor – apele verzi-albastre ale strâmtorii care desparte Europa de Asia -, în timpul croazierei organizată de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești.
Safranbolu cu ale sale conace otomane, o așezare împietrită-n timp
Mărețul Istanbul – orașul așezat pe șapte coline despre care se spune că nu doarme -, rămâne în urmă, iar înainte se înșiră, cuminți, câteva sute de kilometri care despart călătorul de o experiență pe care, cu siguranță, nu o va uita niciodată. O distanță care va fi parcursă într-o atmfosferă destinsă cu un autocar modern, comod, dar și cu asistență turistică oferită pe toată durata călătoriei de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești. Surpriza oferită turistului se numește Safranbolu, oraș aflat în patrimoniul UNESCO. O zi și jumătate, călătorul își va putea pierde pașii prin această așezare încremenită-n timp ale cărei străduțe urcă și coboară, șerpuiesc pe coame domoale de munte. Un orășel de basm în care clădirile otomane, cele mai multe conace primitoare construite din piatră și lemn în ale căror camere vara este răcoare iar iarna cald, și aleile pavate cu piatră de râu s-au păstrat atât de bine de parcă peste ele nu ar fi trecut secole. Casa kaimakamului (guvernatorul oraşului), unde reconstituiri atente dezvăluie universul intim al unei familii otomane de vază, Cinci Han, un han tradiţional, clădire monumentală, cu ziduri puternice şi curte interioară, ridicată în secolul al XVII-lea, Bazarul fierarilor, de lângă Moscheea Izzet Paşa, spectaculosul canion săpat de râul ce traversează centrul istoric, muzeul de istorie, loc care oferă o splendidă panoramă a oraşului , turnul cu ceas şi vechea închisoare a oraşului, Terasa de cristal, îndrăzneaţă pasarelă peste marginea unui defileu cu înălţimi ameţitoare, ce poate fi traversat cu tiroliana, Casa răsturnată şi impozantul apeduct Incekaya, din epoca bizantină şi refăcut în perioada otomană.
Yoruk Köy, sătucul în care nomazii și-au ridicat case cu mânere ce puteau fi mutate cu caii
Un loc cu totul special este și Yoruk Köy, un sătuc în care primii localnici, niște nomazi, și-au așezat corturile și mai apoi și-au ridicat case din lemn, cu mânere, pe care le puteau muta cu ajutorul cailor puternici, de rasă. Firește, lecția de istorie poate fi completată cu o ieșire la terasele, cafenelele şi restaurantele de familie ce te îmbie să savurezi bunătăţile locului. Bazarele tainice, în care se vinde de la înghețată, rahat și șofran locale – lăudate artistic, în gura mare, de vânzători pricepuți, transformați în actori ambulanți într-un spumos spectacol stradal -, până la bijuterii din aur și argint, atrag călătorul.
Amasra, străvechiul oraș de la Marea Neagră
La ceva mai mult de 90 de kilometri de Safranbolu, Amasra – o altă nestemată ce, până acum, s-a ținut departe ochii călătorilor români -, își așteaptă musafirii pentru a le preda, tăcută, o altă lecție de istorie. Așezat pe malul Mării Negre, la poalele unor munți impunători, unde apele litoralului turcesc se arată în culoarea turcoazului, străvechiul oraș, disputat de-a lungul timpului de greci, persani, romani, bizantini, genovezi și turci, păstrează ziduri din secolul 15. Unul dintre punctele de atracție al orașului este o cetate, încă locuită, situată pe o insulă legată de continent printr-un foarte frumos pod de piatră, de o vechime respectabilă. Oferta Agenției ”Coral Tour”, din Pitești de a păși în acest univers, o lume fascinantă încărcată de istorie parcă paralelă cu prezentul, este una irezistibilă. Doar 20 de euro de persoană pentru vizita la Amasra.
Amasya, un alt capitol al istoriei sultanilor
Aventura în Țara Semilunei, în partea de nord a țării, o zonă puțin explorată de turistul român, continuă cu Amasya, oraș așezat pe valea abruptă a râului Yeșilırmak, o altă perlă a acestui circuit cultural gândit în permieră de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești. Aici, se dezvăluie călătorului avid de cunoaștere, o adevărată pagină din istoria sultanilor, unul dintre cele mai frumoase orașe anatoliene, al cărui nume, spune geograful Strabon, a fost dat de războinicele amazoane. Fostă capitală a regatului elenistic al Pontului, Amasya păstrează parfumul tuturor epocilor traversate, dar și monumente, inclusiv poduri, din perioada selgiucidă și cea otomană.
Morminte săpate în piatră și conace seculare
Cum Turcia știe și poate să ofere călătorului pagini importante ale istoriei sale, vizita la mormintele rupestre ale regilor Pontului (Kralkaya), săpate în peretele muntelui, la Medresa Albastră (veche școală coranică la origine) sau la moscheea sultanului Baiazid al II-lea, nu trebuie ratate. Vechile case otomane, învingătoare în lupta cu timpul, printre care strălucește conacul Hazeranlar, transformat în muzeu, pot fi admirate la o plimbare la pas făcută în timpul căreia specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, vor oferi absolut toate explicațiile necesare înțelegerii acestui spectacol al istoriei păstrat până în zilele noastre. Echipați cu pantofi sport, ca și în cazul vizitei la mormintele rupestre, turiștii care se simt în formă pot urca până la fortăreața Amassya.
Hatușaș, capitala hitiților, ridicată acum 3.500 de ani
Cu lecția de istorie ce i-a fost predată în aer liber pe durata mai multor zile, turistul lasă în urmă orașele și satele de basm, încremenite în urmă cu secole, o lume în care a fost personaj, și pornește spre Ankara, capitala Turciei. Înainte de a păși din nou într-o lume a zilelor noastre, călătorul va simți fiorul unor timpurilor apuse călcând pe ruinele vechii capitale a hitiților, Hatușaș, cu celebrele Poarta Leilor și Poarta Sfinxului, al căror certificat de naștere a fost scris în epoca bronzului, acum peste 3.500 de ani. Aceste vestigii, ce pot fi contemplate la Hatușaș, sunt urme de neșters lăsate de hitiți, contemporani cu Egiptul faraonic și edificatori ai unei civilizații fascinante, primii care au fondat un regat ce a înglobat aproape tot teritoriul anatolian. Yazılıkaya, cu al său spectaculos basorelief uriaș ce reprezintă o procesiune a zeilor hitiți, încheie periplul prin cotloanele istoriei otomane oferit de acest inedit circuit lansat în premieră de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești. Ankara și din nou Istanbulul – cu celebrul său mall -, le vor fi gazde turiștilor pe drumul de întoarcere către casă.
Vizitarea orașelor din nordul Turciei, ofertă în premieră pentru turiștii români. Costul unui circuit de nouă zile, doar 465 de euro
”Anul acesta, programele oferite de Agenția ”Coral Tour”, din Pitești, îmbracă o haină complet nouă. Circutele culturale care vizează Turcia au fost gândite, în premieră, pentru zone mai puțin cunoscute turistului român. Este vorba de orașe încărcate de istorie aflate în nordul Turciei, la sud de Marea Neagră, precum Safranbolu, Amasra sau Amasya. Nu lipsesc Istanbulul sau Ankara. Firește, așa cum i-am obișnuit pe turiștii noștri, de fapt pe prietenii noștri care ne însoțesc în călătorii, transportul se face doar cu autocare moderne, clasificate, conduse de șoferi cu experiență, iar cazarea vizează exclusiv hoteluri de calitate care respectă raportul calitate-preț. Prețul unei asemena călătorii, care se va derula între 12 iunie și 20 iunie 2020, oferite în pemieră de agenția noastră este de 465 de euro”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției ”Coral Tour” din Pitești.
Rezervări se pot face prin telefon la numerele 0348.730.324 / 0741.698.796, folosind adresa de mail office@coraltourcarpat.ro sau la sediul Agenției ”Coral Tour” din strada Unirii nr.2, bloc 2, scara A, apartament 8, Pitești.