Cu rucsacul în spate, la blugi, hanorac și adidași – așa a venit Marian Panait, city managerul Primăriei Sinaia, la conferința ,,Pitești inteligent și dezvoltat" care a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Ramada, în organizarea lui Dan Hodoș (unul dintre cei care vizează o candidatură la Primăria Pitești din partea PLUS). M-a impresionat modestia sa și, mai ales, mentalitatea de învingător. L-am auzit vorbind despre ce a reușit să facă la Sinaia îi ultimele două mandate și cum a reușit să găsească soluții în condiții care pentru alții par a fi niște mari… imposibilități.
Ce am reținut? Am reținut că Sinaia a devenit din nou un oraș de top în România în primul rând pentru că cineva a vrut, și-a propus, și-a dorit! Apoi pentru că cineva a fost pregătit în acest sens. Dar și pentru că cineva nu a renunțat și a luptat cu morile de vânt ale birocrației din România. Și nu în ultimul rând pentru că cineva a făcut o echipă plină de entuziaști care au tras la aceeași căruță.
Cum vi s-a părut Piteștiul? – l-am întrebat, la sosire. ,,Nu am reușit să văd Piteștiul, doar am intrat și am ajuns aici, la hotel. Sincer… m-am rătăcit o secundă, noroc că am văzut Ramada. A fost puțin dificil intrarea prin acel giratoriu…" mi-a răspuns, cumva jenat că nu ar putea spune mai multe. Cert este că a reușit să vadă giratoriul de la Podul Viilor, obiectiv turistic de interes ținând cont că a fost declarat drept cel mai aglomerat din țară.
,,Astăzi mai avem undeva la 10% din gașca veche"
Face administrație de 16 ani și în toată această perioadă a stat ,,la firul ierbii", acolo de unde, spune, se vede cel mai bine realitatea.
,,În 2004 am găsit un oraș aflat într-un con de umbră, așa cum sunt multe din țara noastră, un oraș considerat o perlă a stațiunilor, o minunăție, dar pentru care nimeni nu făcea nimic. Așa cum este și țara noastră și… un pic cum este și Piteștiul… Și este păcat… S-au câștigat alegerile la 82 de voturi, adică la o scară de bloc, ceea ce însemna că aveam 50% din populație cu mari așteptări, și 50% ostilă. Cum puteam face ceea ce ne-am propus, pentru că funcționarii erau aceiași?… În astfel de situații, există două variante: ori ți-i pregătești, ori ți-i schimbi. Noi am optat pentru pregătire, iar cine a făcut față standardelor impuse de cetățean, la urma urmei, a rămas. Și uite așa am început să construim. Astăzi mai avem undeva la 10% din gașca veche. Unde suntem astăzi este rezultatul muncii în echipă. Singuri nu am fi putut face toate astea. Nu a fost ușor, nimeni să nu creadă că se construiește un oraș în patru ani, îl faci în opt." și-a început prezentarea Marian Panait.
,,Suntem singurul oraș din țară care am reușit să ne recuperăm TVA din investițiile noastre"
Când auzi eternele scuze ale administrației noastre locale și județene despre motivul pentru care un proiect a picat sau întârzie cu anii (sau cu viețile), într-un top trei regăsim scuzele: 1.Din cauza birocrației, nu reușim să obținem avizul X sau proiectul este în sertarul ministerului Y; 2.Nu am reușit să obținem finanțarea europeană sau nu primim sprijin guvernamentar; 3.Sunt interese ascunse, cineva ne pune piedici, cineva ne sabotează, cineva ne-a pus gândacii în calea fericirii.
Vreți să știți cum au rezolvat cei de la Sinaia cu aceste scuze devenite hit în playlistul administratorilor? Iată un exemplu oferit de Marian Panait:
,,Ne-am dat seama, într-un interval scurt de timp, că lucrurile pot deveni complicate pentru că nu există legislație, sau nu există o viziune națională, sau e cineva sau ceva care mereu blochează ceva. De aceea am decis să transformăm treaba asta într-un punct forte. Și am folosit avantajul lipsei de viziune în cadrul legislativ. Și uite așa am început să ne construim propria lege locală. Tot ce am putut face, am făcut, dar am observat că sunt și neconcordanțe legislative între local și central, și atunci am atacat în justiție. Suntem singurul oraș din țară care am reușit să ne recuperăm TVA din investițiile noastre. Ne-am recuperat, astfel, o sumă în valoare de 850.000 de euro. Este o sumă colosală! Mereu am găsit soluții la orice!"
City managerul din Sinaia a mai povestit și despre cum au reușit să pună sub aceeași umbrelă administrativă școlile, grădinițele și creșele din localitate. Impresionant într-adevăr, mai ales că și-au dezvoltat o strategie unitară de educație. Spre deosebire de Pitești, însă, numărul de școli, creșe și grădiniță este mult mai mic. Vorbim și de numai 11.000 de locuitori la Sinaia, deci… e bine să aruncăm cu ochii la vecini, dar și să aplicăm adaptând cu specificul local…
,,În lumea miturilor cu funcționari cu salarii foarte mari, noi consumăm pe salarii 6%!"
Ce am mai reținut din prezentarea charismaticului city manager? Câteva cifre legate de bugetul lor (aviz administrațiilor care se gândesc doar la cum să-și acopere cheltuielile de salarii și funcționare!).
,,Bugetele locale sunt foarte importante. Sinaia este un oraș de 11.802 locuitori și avem un buget de 18 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt venituri proprii și 11 milioane de euro finanțări, în general fonduri europene. Așadar, avem 40% fonduri proprii și 60% venit din extern. Există bani undeva care așteaptă să fie contractați. În lumea miturilor cu funcționari cu salarii foarte mari, noi consumăm pe salarii 6%! Avem 130 de funcționari în primărie și în toate celelalte instituții în legătură cu aceasta. Orice depășește 10% ne întrebăm dacă e bine, iar dacă se ajunge la 20%, deja ceva nu e în regulă. Când aud de procente cu salariile de peste 50%, personal mă întreb cum funcționează primăriile acelea. Avem colegi și cu un procent de 80%." am mai aflat de la Marian Panait.
Apropo de fonduri europene, săptămâna trecută tocmai a aflat că al zecelea proiect european depus pe fostul exercițiu financiar a fost aprobat. 10 din 10!
,,Proiectele sunt scrise de către echipa noastră, intern. Am dormit la propriu în primărie, le-am scris acolo, știm ce înseamnă. Oamenii sunt extrem de mândri. Am colegi care au crescut cu proiectele, de la 21 de ani, am oameni care… ei sunt proiectul."
Mihai Coteț: ,,Noul primar, indiferent de coloratura sa, va trebui să fie dublat de un city manager"
Prezent la eveniment, Mihai Coteț, candidat în cursa internă a PNL pentru Primăria Pitești, s-a bucurat să-l revadă pe Marian Panait, cu care a rămas în legătură după ce a văzut cu ochii săi ce a reușit să facă alături de echipa sa. Chiar povestea pe blog experiența pe care a trăit-o în Primăria de la Sinaia.
,,În 2013, municipiul era un uriaș șantier. În șase ani a fost schimbată toată infastructura subterană, au fost refăcute piațetele și trotuarele și iluminatul public care este regenerabil. Dar, cel mai important, 98% din investiție a fost acoperit de la Uniunea Europeană, și doar 2 % de la bugetul local! Până în prezent, Sinaia a atras 25 de milioane de euro din fonduri europene, adică peste 2200 de euro pe cap de locuitor. La Sinaia se construiește un spital nou, în curând clădirea va fi gata. Ghiciți cu ce bani! Tot cu fonduri europene într-o proporție covârșitoare! De ce? Simplu: administrația nu este interesată de comisioane pentru sine și partid. Tot cu finanțare de la Uniune s-a modernizat și domeniul schiabil de lângă oraș, astfel încât, Sinaia a primit, în Austria, premiul ,,The Best Ski Resort” – fiind desemnată cea mai frumoasă stațiune de schi din România. Dezvoltarea localității se face ,,aici și acum”, așa cum sună logo-ul orașului. De acest ,,aici și acum” are nevoie și Piteștiul nostru, pentru că, până în prezent, administrația PSD ne-a adus doar <scuze, regrete eterne și amânări>”.
Mihai Coteț consideră că e vital a și Piteștiul să aibă un city manager și o echipă performantă. Întrebarea este… unde mai găsim un Marian? Eu sunt convinsă că unul sau doi putem identifica și la Pitești. Avem, însă, nevoie de primarul care să-l lase pe Marianul nostru să-și facă treaba!
,,Urmăresc de ceva vreme modul în care, după 1989, s-au dezvoltat (sau nu) orașele din România și am constat, printre altele, că acolo unde administrația funcționează ca o echipă și, mai ales, acolo unde au existat interes și dorință să fie numit un administrator de primărie sau un city manager, actul de administrație a fost mult mai performant. Vremea oamenilor care le știu pe toate ar fi trebui să treacă demult, doar că mentalitățile sunt cel mai greu de schimbat. Piteștiul încă are un delay considerabil în raport cu potențialul fantastic pe care îl intuim sau îl cunoaștem cu toții. În acest sens, consider că noul primar, indiferent de coloratura sa, va trebui să fie dublat de un city manager. Avem în țară exemple de city manageri care, în echipă cu primarii, au transformat în două mandate comunitățile pe care le conduc. În mod evident, nu se pot face minuni peste noapte, dar consider că numai în echipă poți să generezi și să aplici un proiect coerent și integrat, răspunzând împreună cu principalii actori ai comunității din care faci parte la o simplă întrebare: <Unde vrem să ajungem cu Piteștiul nostru în viitorii opt sau zece ani?>” a scris liberalul Mihai Coteț, pe grupul ,,Pitești, orașul meu!".