Criza sanitară care a venit la pachet cu restricții, încasări infime la stat și direcționarea prioritară de bugete în zona de sănătate începe să se resimtă în toate zonele. Administrația locală, spre exemplu, a fost lovită fix în plex. Primarii care au fost mai prevăzători merg pe coate și trag de probleme în așteptarea unor vremuri mai bune. Cei care și-au împănat aparatul administrativ cu angajați fără număr și salarii pe măsură… se plâng că intră în faliment. Cert este că în toate variantele cetățeanul este cel care pierde, căci multe investiții necesare au fost anulate, temporizate sau amânate pentru un viitor… incert.
Costești: ,,Nu putem să dăm salarii mari la angajați și apoi să nu putem să mai măturăm strada!"
Pentru că s-a investit în timp în servicii necostisitoare financiar iar administrația nu și-a majorat salariile până la cer, la Costești nu s-a simțit atât de tare suprapunerea crizei sanitare. E drept, parte dintre proiecte gândite anul acesta pentru comunitate a trebuit să fie stopate, însă localitatea nu este ca altele, în buza falimentului.
,,Financiar stăm binișor în sensul în care nu suntem în pericol, ca alții, să nu ne putem susține activitatea. Din păcate, nu suntem nici în măsură să mai finanțăm lucrările mari de dezvoltare ale localității. Am renunțat la două investiții în valoare de 10 miliarde. Bine că nu erau investiții în curs și le-am amânat pentru la anul!" ne-a declarat primarul Ion Baicea.
Potrivit acestuia, de aproximativ o lună oamenii au început să-și plătească imopozitele, însă încasările nu sunt nici pe departe spectaculoase.
,,Noi ne-am limitat la cheltuieli, pentru că dacă nu le ținem în frâu, nu avem cum să rezistăm. Nu lucrăm nici pe departe lejer. Am tăiat inclusiv din consumabile, energie electrică… Eu am iluminat public cu consum mic, cu led, astea s-au făcut în timp, se cunosc acum. Depinde fiecare cum își gospodărește comunitatea. Contează și ce salarii acorzi, noi am mers pe bugetul mic pe care îl avem. Nu putem să dăm salarii mari la angajați și apoi să nu putem să mai măturăm strada! Suntem puși aici pentru cetățean, până la urmă!" ne-a mai declarat primarul Baicea.
Albota: ,,Le transmit tuturor primarilor: fă-ți dumicatul pe cât ai gura!"
Probleme cu încasările sunt și la Albota: încasări și din zona locală de taxe și impozite, dar și de la stat care…. n-are!
,,De la începutul anului și până acum, mi-a venit cu 5 miliarde lei vechi mai puțin din ceea ce mi se cuvenea legal din cota defalcată din impozitul pe venit. Spun ei că… nu s-a încasat. Normal că nu s-a încasat! Statul trebuia să nu modifice până la 1 iulie bonificația, pentru că în baza acelei bonificații pe care o dau la firmele mari, aș fi avut banii deja luați. Nu ne-a dat voie să penalizăm până la 1 noiembrie pe cei rău-plătitori, au mai dat ei o lege! Când faci niște pași care afectează grav niște UAT-uri, consultă-te și cu primarii, vino cu alternative! Ce așteptăm, că la un moment dat nu vom mai avea nici bani de salarii! La nivel de încasări este jale! Contabila sună peste tot la marii contribuabili, că mai sunt câteva zile pentru a beneficia de dreptul la bonificația de 5%. Pentru persoanele fizice, bonificația este de 10%, dar nu s-a grăbit niciunul să plătească. Înainte încasam 300-400 de milioane de lei pe zi, iar acum… nici 3 milioane de lei vechi. Per total, încasările mele sunt de 6 miliarde de lei de la persoane fizice. Nici fondul de salarii nici măcar nu-l acopăr…" aflăm de la primarul Ion Dumitru.
În baza bunelor relații pe care le are, a reușit să mai păsuiască plățile pentru proiecte pe care le are în curs, spune acesta, însă lucrurile nu pot merge așa la infinit.
,,Eu nu m-am oprit din muncă din 5 ianuarie! De atunci și până în prezent am băgat 6 km de gaze în satul Cerbu. Aștept acum 1 milion de lei care trebuie să-mi intre să plătesc un drum în lucru, bazându-mă pe socotelile clare care mi-au fost date de către Finanțele Publice. Nu am sistat proiecte, dar trag de ele. Am vorbit cu constructorul, care este un om foarte serios – cel de la Comesad – și mi-a zis că nu mă lasă, mă păsuiește până la finele anului. El aproape a terminat lucrarea. Dar sunt alții care nu au capital…" mai spune primarul.
Ion Dumitru admite, însă, că mai este și o altă parte a monedei pentru care vinovați se fac chiar edilii localităților, dar și administrația județeană care i-ar favoriza pe… fii rătăcitori și cheltuitori ai Argeșului:
,,Niciunul dintre primarii care nu au bani de salarii în comunele cu 2000 de locuitori nu și-au luat măsuri. Sunt primării care au 2000 de locuitori și 36 de angajați sau mai mulți, și cu salarii.. la maximum. De ce să te ajute pe tine Consiliul Județean, că mă revolt și eu! Adică eu lucrez cu 14 oameni efectiv, și dacă mă chibzuiesc, mie nu-mi dai, dar îi dai celui care face risipă! Nu este corect! Și atunci le transmit tuturor primarilor: fă-ți dumicatul pe cât ai gura!"
Mioveni: Dăm Ministerul de Finanțe în judecată pentru banii restanți de anul tercut și banii de anul ăsta!"
La Mioveni, lucrurile sunt mult mai complicate. Deja administrația locală a investit 2 milioane de euro în spitalul Covid care i s-a pus în brațe fără drept de apel și bani… din părți. Situația a creat frustrări în rândul cetățenilor în sensul în care mulți se întreabă: dar de ce trebuie să dăm din banii cu care am putea termina sala polivalentă, ca să îngrijim bolnavii de Covid din județ? Ar fi bine dacă asta ar fi singura problemă. Neîncasările la județ și restanțele Finanțelor în ceea ce privește banii care trebuie să ajungă de drept în conturile orașului au făcut ca, la acest moment, Mioveniul să înregistreze o gaură de… 8 milioane de euro.
,,Din cotele defalcate pe 2020, trebuia să primesc până acum 14 milioane de euro. Am primit 6 milioane de euro. Din banii ăștia, 2 milioane de euro s-au dus la spitalul Mioveni. Diferența nu cred că o mai văd. Am blocat investiții, sala de sport, am angajamente contractuale în derulare de anul trecut. Am gaze în Clucereasa – 35 de miliarde, am sala de sport – încă 4 milioane de euro-, mai am 1 milion de euro în grădinița pe care vreau să o deschid în septembrie, să măresc capacitatea cu 75 de locuri, mai ales cu pandemia și distanțarea. De unde să iau banii?
În perioada stării de urgență am avut angajați în șomaj tehnic pentru că a trebuit să mă mențin pe linia de plutire. Știți care a fost norocul meu? Ca Dacia mi-a plătit niște bani în avans, că dacă nu, mă blocam. Nu am crezut că voi ieși din faliment în luna aprilie! Am trecut anul cu 4,5 milioane de euro pe care nu i-am mai primit la sfârșit de an de la Finanțe. Este prima oară în 30 de ani de la Revoluție când Mioveniul nu-și onorează, la 31 decembrie, relațiile contractuale. La final de an, Mioveniul ducea în fondul de rulment între 1 și 3 milioane de euro. În două-trei luni de guvernare PNL, am <pus> 4-5 milioane de euro, dar în minus. În șase luni de guvernare PNL, avem 8 milioane de euro lipsă. Să nu mi se spună că a venit Covidul!" declară primarul Ion Georgescu.
Pe 9 iunie, acesta a fost la ministrul Finanțelor Florin Cîțu pentru a-i explica situația și a cere lămuriri în privința sumelor restante către Mioveni. ,,Aștept. Mi-a promis că va verifica. Mi se pare că din toate punctele de vedere, și economic, și administrativ, pe plan local se dorește să meargă din rău în mai rău Mioveniul. Este o părere personală." spune primarul. Potrivit acestuia, consilierii locali ai PSD i-au sugerat să dea ministerul de Finanțe în judecată, așa cum dai orice restanțier care nu a achitat partea sa de contribuție.
,,Membrii consilului local ai PSD vor să dea Ministerul de Finanțe în judecată pentru banii restanți de anul trecut și banii de anul ăsta. Există această opțiune. Juriștii primăriei studiază problema. Sunt angajamente legale! Dacă pe mine Curtea de Conturi sau DNA mă întreabă… ce demersuri am făcut să recuperez banii, ce le spun? Așa cum în cazul persoanelor fizice și juridice ne obligă să apelăm la instanță, nu văd de ce am proceda altfel în acest caz." mai spune primarul Mioveniului.
Matematica este nemiloasă în cazul Mioveniului, într-o astfel de situație, iar lucrurile stau cam așa, spune edilul:
,,Funcționarea orașului Mioveni înseamnă 1 milion de euro pe lună: salariații din primărie, partea de asistență socială, poliție locală, evidența populației. Salariile sunt 20 de miliarde de lei brutul, pe lună. Cu diferența trebuie să întrețin societățile, serviciile către populație, în afară de gaze și curent, pe care le ofer prin societatea Edilitare. Cealaltă societate admnistrează tot ce presupune administrarea spitalului pe partea nemedicală. Serviciile către populație sunt undeva la 7 miliarde de lei pe lună.".
Și cifrele încasărilor locale arată la fel de dezastruos! ,,Fiind perioada de pandemie, lumea a fost speriată și nu a venit mai nimeni să-și plătească dările. La 1 aprilie, anul trecut, 93% dintre persoanele juridice deja plătiseră. Anul ăsta am 8%! De la persoanele fizice, în 2019, aveam cel puțin 85% încasări, ca să beneficieze de reducere. Acum nu am 35%! Când s-a declarat pandemia, nici câinele nu venea la primărie. Într-o săptămână abia am strâns 105 milioane, în contextul în care într-o zi normală, pe la prânz, duceam la trezorerie 500-700 de milioane, iar până seara se mai adunau 1,5 miliarde."