Sfârșitul lui 2020 a pus Consiliul Local Pitești într-o situație cât se poate de ingrată: votarea în regim de urgență a unui proiect de investiții pe bani europeni, prin societatea Apă-Canal. La o primă vedere, când accesezi bani europeni te gândești că vei avea niște beneficii pentru comunitate. Da, vom bea o apă mai bună (unii dintre noi), dar… și mai scumpă. De ce? Pentru că managementul briliant al Apă-Canal nu a fost capabil să găsească alte soluții. Paradoxul este că, pentru această situație, tot consilierii care au votat fără a avea în mod real altă alternativă au fost puși la zid. Cum au stat lucrurile? Iată ce spune Mihai Coteț, consilier local liberal aflat la primul mandat!
,,Lipsa de transparență și de profesionalism a celor de la Apă-Canal este deja proverbială”
*Sunteți consilier la primul mandat și a trebuit să dați piept, încă din primele ședințe de Consiliu Local, cu decizii în care ați fost forțat să alegeți răul cel mai mic. Mă refer la aprobarea investițiilor societății Apă-Canal, investiții pe bani europeni, dar care presupun inclusiv creșteri ale tarifelor la apă și canalizare. Cum justificați votul dat în fața cetățenilor. Prima data ați votat împotrivă, apoi… pentru.
**Prima dată s-a retras proiectul de pe ordinea de zi, la solicitarea noastră. Și era normal să fie așa. Închipuiți-vă că cineva îți pune pe masa decizia unui împrumut imens și-ți spune că vine la pachet și cu costuri din buzunarul piteștenilor. Că nu se poate altfel. Și nu doar atât! Am fost somați, practic, să luăm o decizie pe ultima sută de metri pentru că, altfel, toți banii ar fi fost pierduți: și cei care ar fi trebuit să vină pentru acest proiect, și cei deja cheltuiți pentru depunerea lui. Lipsa de transparență și de profesionalism a celor de la Apă-Canal este deja proverbială, dar nu mi-am închipuit vreo clipă că ar putea impinge lucrurile până la limita oricărei limite a rezonabilului. Este și motivul pentru care am solicitat un audit extern la această instituție, primarul a achiesat și el. Așadar, amânarea ne-a oferit prilejul de a putea solicita informații suplimentare cu privire la acest proiect, ca să putem vota în cunoștință de cauză. Vă spun din start că ne-am lovit de aceeași lipsă de transparență și de aceeași inerție și lipsă de disponibilitate de găsire de soluții din partea conducerii societății. Am solicitat soluții pentru ca împrumutul pe care Apă-Canal îl va realiza să nu mai fie condiționat de majorarea tarifelor. Au ridicat din umeri și au spus că… nu se poate. Poate că nici nu erau capabili de mai mult, după patru ani în care au bătut apa-n piuă.
*Așadar, v-au repus pe masa același proiect, fără nicio modificare. Ori votați, ori nu votați.
**Exact! Dacă nu votam, eram acuzați că noi suntem cei care frânăm investițiile europene în Pitești, dar și în celelalte localități implicate în proiect. Acum că am votat, lumea ne arată cu degetul și spune că noi suntem cei care le scumpim utilitățile. Lucrurile, însă, nu vor rămâne așa. Concret, avem un proiect de 188 de milioane de euro la nivelul Piteștiului și al celorlalte 12 comune. Suma aferentă Piteștiului este de aproape 90 de milioane de euro, adică bugetul de investiții pe patru ani. Pentru celelalte localități, sumele alocate nu ar putea fi adunate nici în zeci de ani. Închipuiți-vă că primarii ne-au sunat și ne-au spus: domnilor, nu ne puteți lăsa oamenii fără apă și fără canalizare! Așa stând lucrurile, era imposibil să dai un vot împotrivă. Nu puteam refuza această sumă de bani fără să ne gândim că o astfel de investiție ar fi putut veni, în cel mai optimist scenariu, în alți 3-4 ani. Consiliul actual a fost pus cu spatele la zid și forțat să voteze această investiție. Eu cred că dacă lucrurile ar fi fost prezentate din timp, s-ar fi putut găsi și alte variante de împrumut, care să nu ne condiționeze cu majorarea facturilor către populație.
Știu că o companie face o investiție ca să fie mai performantă, să le ofere clienților servicii poate la prețuri mai mici și la calitate superioară. Or, în cazul societății Apă-Canal, ni se spune că dacă vrem să facem performanță, trebuie să scumpim. Nu suntem în logica unui management performant. Am fost de acord cu proiectul pentru că nu aveam cum să aprobăm decât cu această majorare de preț. În 2023 este prevăzută o majorare de aproape 40%. Ei bine, până atunci noi vrem să găsim soluții pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Și se pot găsi soluții. Eu sper că primarul Piteștiului, care are în mâna sa pixul numirilor în funcție, să nu cumva să lase gestionarea sumelor de bani ce vor veni tot pe mâna acestor oameni! Așa ceva ar fi impardonabil! Doar cu un management performant putem remedia răul făcut. Aștept auditul ca să aflăm în sfârșit cifre clare, concrete. Important este ca în urma auditului să luăm măsurile care se impun și să nu mai facem compromisuri.