Când liderii nu-și asumă absolut nimic și stau cu dinții înfipți în privilegiile care cred că li se cuvin pentru eternitate, este firesc ca în partide să izbucnească nemulțumirile și să se ceară demisii de la obraz sau retrageri în plan secund. În Argeș, oamenii care au cerut demisii sau restructurări au primit un pumn în gură din partea lui Gelu Tofan, purtător de cuvânt, care a recunoscut că el și alți doi colegi din Departamentul de comunicare au redactat un comunicat de presă prin care îl punea la colt pe consilierul local Mihai Coteț (firește, cu binecuvântarea de la Adrian Miuțescu fără de care nimic nu mișcă în partid). Partea mai gravă este că prin respectivul comunicat de presă, Tofan a acreditat ideea că PNL este un partid mai nociv decât PCR și că statutul, din care a selectat arbitrar niște fragmente rupte din context, ar încălca grav dreptul la liberă exprimare.
Astăzi, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan, Emil Boc, Ilie Bolojan dar și alți lideri au cerut vehement demisii și reformă în PNL. Cu siguranță că dacă liderii centrali despre care facem vorbire ar fi făcut parte din filiala argeșeană, ar fi avut și ei parte de același tratament din partea lui Tofan&Miuțescu. Ar fi fost umiliți și trimiși la plimbare și li s-ar fi dedicat un comunicat de presă de felul următor!
,,PNL ARGEȘ: Ne disociem de ieșirile publice ale domnilor Robert Sighiartău și Rareș Bogdan. Afirmațiile publice pe care le fac sunt radicale, instigatoare și, în anumite cazuri, mincinoase! Colegii din PNL Pitești și PNL Argeș iau act cu dezamăgire de exprimările și atitudinile asumate în spațiul public, prin intermediul presei și al rețelelor de socializare.
Ceea ce se degajă din afirmațiile lor este refuzul de a accepta că, atunci când se exprimă în spațiul public în calitate de membri și în numele PNL, nu o fac ca simple persoane particulare. Dimpotrivă, domnii mai sus nominalizați, de care ne mai disociem o data, ca să fie clar, fac parte dintr-o structură politică ierarhică, dintr-un grup ai cărui membri trebuie egal respectați în spațiul public, iar opiniile politice diferite pot fi discutate în contradictoriu în interiorul partidului.În plus, regulamentele PNL trebuie asumate și respectate de către orice membru.
Vom prezenta câteva exemple din declarațiile domnului Robert Sighiartău:
*,,PNL a pierdut alegerile, s-a plasat pe locul doi după PSD. Au fost mai multe greșeli în timpul guvernării Orban în ce privește gestionarea pandemiei și nu numai. Prin felul în care au fost promovați anumiți oameni în funcții publice am fost comparați cu PSD.”
*,,Oamenii n-au fost votați, în ultimul an partidul a fost condus discreționar de către președintele partidului.”
*,,Tot mai mulți colegi sunt nemulțumiți, PNL a cedat câteva ministere importante pentru dezvoltarea României (fonduri europene, transporturi, ministerul dezvoltării). Aici vorbim de platforma pe care PNL a dezvoltat-o. Oamenii au înțeles că aceste posturi au fost cedate pentru a obține președinția Camerei Deputaților. Era bine dacă aceste discuții le aveam în BPN, e clar că intrăm într-o logică de campanie internă pentru Congres. Nu este neaparat un scandal, sunt lucruri care trebuie spuse. Au fost ținute mult prea mult în birourile unora sau altora.”
*,,Există o grupare reformistă în interiorul PNL: Emil Boc, Ilie Bolojan, Florin Roman, Gheorghe Falcă, generația tânără care își dorește o altă abordare. ”
Dacă domnul Sighiartău spune că în PNL este o grupare reformistă, să-și ia gruparea acasă și să-și facă partid separat! PNL nu se poate reforma după cum are chef domnul Sighiartău și amicii dumnealui, exclusiv după gustul și viziunea personală.
PNL nu este condus de un președinte discreționar, ci de un președinte ferm, un președinte care nu s-a abătut de la poziția sa. Noi știm aici, în Argeș, de câte ori au fost trimiși primarii la plimbare, pentru că domnul președinte Orban nu s-a abătut de la prietenia și interesele care îl leagă de domnul Adrian Miuțescu.
De asemenea, domnul Rareș Bogdan a declarat că ,,fără o reformă internă, PNL poate ajunge sub 20% la următoarele alegeri”. La noi nu mai este cazul, că suntem demult acolo. Mai mult, Rareș Bogdan a folosit la adresa domnului Orban expresia ”i s-a umflat capul”, expresie utilizată în trecut și de Liviu Dragnea la adresa premierilor care i se împotriveau.
Ca o concluzie, putem spune că nu suntem de acord cu aceste comportamente care, de altfel, sunt penalizate și de regulamentele PNL – și ne disociem de ieșirile domnilor Robert Sighiartău și Rareș Bogdan. Tot aici menționăm că modul în care aceștia acționează va fi discutat la nivelul partidului, în spiritul regulamentelor pentru a ajunge la concluziile adecvate.
CODUL DE ETICĂ AL PNL
23. Atât în mass-media cât şi în public, membrul PNL va susţine şi va prezenta linia partidului, nu va face declaraţii care să dăuneze intereselor şi/sau imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formaţiunii noastre.
14. Se recomandă ca membrul PNL să nu transmită în afara partidului către persoane străine sau în mass-media, informaţii despre eventualele tensiuni sau conflictele intervenite în interiorul formaţiunii noastre politice.” se precizează într-un comunicat care ar fi putut fi semnat lejer de către Departamentul de Comunicare al PNL Argeș, pentru că la fel s-a raportat în cadrul consilierului local Mihai Coteț atunci când a spus că e nevoie de reformă în PNL Argeș.